Motionstrends: Gadgets og ældre-træning bliver det store i 2016

Motionsekspert Marina Aagaard har kigget i den energiske krystalkugle efter træningshit i det kommende år.

Vi er vældig glade for at tjekke vores egne tider - og den trend bliver kun større i 2016, spår motionseksperten. (© Gettyimages)

Noget af det, der bliver rigtigt stort i 2016 er det, Marina Aagaard kalder for 'kropsbåren teknologi', eller sagt med andre ord: Sportsure, der måler alt lige fra skridt, tilbagelagte kilometre, hjerterytme, søvn, forbrug af kalorier og meget mere.

- Hvis vi skeler til USA, så ligger den slags teknologi, der måler dine præstationer, som nummer 1 på top 20 listen over de trends, der bliver store i 2016 ifølge Health &Fitness Journal, forklarer Marina Aagaard, og hun supplerer:

- Vi ved fra de såkaldte skridttællere, at det virker at bære den slags teknologi, forudsat at man dyrker motion selvfølgelig, fordi det er motiverende for folk at se, eksempelvis hvor mange kalorier de forbrænder ved deres træning og på den led udfordre sig selv.

Marina Aagaard

Marina Aagaard er Master i Fitness og Træning fra Syddansk Universitet og er ekstern lektor på Ålborg Universitet (Idræt).

Spørg Marina
Har du et spørgsmål om motion, som du kunne tænke dig at stille til Marina Aagaard, så skriv det til os her

Også motionsapps til mobilen ligger på listen, men et godt stykke længere nede på en 17. plads.

Kroppens egen vægt

På den amerikanske top 20 liste over de nye motionstendenser i 2016 ligger den kropsbårne teknologi på en førsteplads efterfulgt af basistræning, hvor man bruger sin egen vægt i styrketræning.

- Vi kender det allerede fra træning med slynger (eller måske bedre kendt som TRX - eller senest Junglegym og Ropes), hvor man bruger sin egen kropsvægt og trækker sig selv op via reb eller stærke elastikker.

- Yoga har været stort i flere år, sidste år lå yoga på en 10. plads, og det gør yoga også i år. Men det bliver større og større og er blevet det i kraft af, at fitnesscentrene de senere år har udbudt yoga i forskellig udgaver.

- Tidligere var yoga mere kultagtigt, i dag er det blevet mere tilgængeligt og også økonomisk tilgængeligt.

Seniorer og personlig træner

Noget af det nye på top 20 listen er motion for seniorer, der er placeret på en 8. plads:

- Det er interessant, og skyldes dels at store årgange er på vej til at blive ældre - og dels fordi så meget forskning efterhånden peger på, at motion har en effekt på både psyken og fysikken, når man bliver ældre.

Når Marina Aagaard ser ind i sin egen krystalkugle, så ser hun dels, at den højintensive intervaltræning stadig vil hitte herhjemme, fordi det er en træningsform, der kan gøres hurtigt og nemt og med effektive træningsresultater.

- Men en anden ting, som jeg er sikker på også vil blive meget større herhjemme, er den personlige træning. I dag vil folk gerne betale ekstra for at få en personlig træner, som kan tilrettelægge et individuelt forløb og som hele tiden står ved sidelinjen og holder folk til ilden. Der bliver allerede uddannet flere personlige trænere, og den tendens vil helt sikker stige.

Afdansningsbal i 2016

Dansen - eksempelvis aerobic og zumba er røget helt ud af den amerikanske liste og er heller ikke så populær herhjemme, som det var for fire-fem år siden:

- Og det er egentligt mærkeligt i betragtning af Vild med Dans-bølgen, men motionstendenser kommer jo i bølger. Vi havde en årrække, hvor dans var meget populært, og nu er vi i en periode, hvor basistræning med egen kropsvægt er inde i varmen - på et tidspunkt vil det vende igen, og så skal dansen nok komme tilbage på listen igen i en eller anden form, siger Marina Aagaard, der blandt andet også selv underviser i dance fitness.