Nænsom træning til ømme ben og fødder

Kettlebells, vandgymnastik og hulahop er blandt de gode øvelser til dig, der har brug for skånsom træning.

(© Colourbox)

Motion er godt, også selvom man eksempelvis lider af gigt og er nødt til at holde sig fra visse former for motion.

Her er mine træningsforslag:

  • Vægtbærende pulstræning. Ved leddegigt i underkroppen anbefales der typisk cykling og svømning, hvor man bliver 'båret oppe', frem for vægtbærende aktiviteter som gang og aerobic. Afhængigt af sygdomstilstand vil jeg dog anbefale, at dyrke vægtbærende aktivitet, fx gå eller steptræne (helt lav bænk i starten), hvis muligt, for at styrke knoglerne. Gerne i helt små doser a 5-10 minutter ad gangen eller hvad der kan klares.

  • Styrketræning. Ved leddegigt produceres der stoffer, der reducerer muskelstyrken, hvilket nedsætter ens funktionsevne. Styrketræning er derfor særligt anbefalet. Det behøver ikke at tage lang tid og det kan kombineres med andre aktiviteter. Varm fx op på cykel, crosstrainer, trappemaskine eller romaskine (hvis det er muligt) og følg op med et kort 10-20 min. styrkeprogram for de store muskler. Bentræning dog med noget mindre vægt end egen vægt, hvis der problemer med knæ eller fødder. Lad en fysioterapeut lægge et program. Bemærk, styrketræning kan gennemføres som cirkeltræning: Det giver både puls og variation.

  • Vandgymnastik eller aqua fitness. Der findes sjove nye vandaktiviteter, som giver høj puls som det kendes fra aerobic. Der findes endda spinning i vand! Svømning er skøn motion og hvis ikke man er god til det, kan man få svømmeundervisning, så det bliver sjovere (find en stilart, der ikke generer knæ).

  • Kettlebell træning. Dynamisk kropsarbejde med en kugle. Det giver god allround træning med stor aktivitet omkring hofte og mindre omkring fødder og knæ. Få en fysioterapeut med speciale i træning til at vise dig gode øvelser.

  • Pulstræning i specialmaskiner, såsom armcykling og skitræner (SkiErg armtræk), som supplement. De maskiner findes i udvalgte fitnesscentre. Start med få minutter.

  • Hulahoprings-træning kan også være aktuelt. Man arbejder meget med midterpartiet og knapt så meget med fødder og knæ, men får alligevel varmen i kroppen. Start med få minutter