Nyt kvindefællesskab skal få tosprogede i gang med sport

11 steder i landet vil ’Foreningskvinderne’ hjælpe kvinder med at få pulsen op. Det nyeste sted er på Østerbro i København.

Nurto Hashi er en af de tre initiativtagere til den nye forening 'Moving Women Øbro'. Hun studerer sundhed og ernæring og kan se, at mange tosprogede kvinder har brug for at leve sundere med mad og fysisk aktivitet. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)

Hvis man er alenemor, kan det være svært at få tid til at træne. Samtidig har man måske heller ikke nogen træne med. Og så er det lettere at lade være...

Hvis man er tosproget, er mulighederne ofte endnu dårligere, fordi fx muslimske kvinder med tørklæde og lange kjoler ofte ikke bryder sig om at træne på et træningscenter.

I lørdags var der opstartsmøde i en ny forening på Østerbro i København ’Moving Women Øbro’, hvor kvinder skal støtte hinanden, så der bliver tid til træning. Samtidig skal unge som ældre træne sammen og opleve dét at være en del af et socialt fællesskab på tværs af kulturer.

Kvinder skal identificere sig med Nurto

Foreningen kommer til at høre under DGI’s særlige inklusionsprojekt kaldet Foreningskvinderne, hvor DGI hjælper initiativtagerne til de nye kvindeforeninger med foreningskurser og instruktøruddannelse.

Nurto Hashi er en af tre initiativtagere. Hun har somalisk baggrund og er alenemor med to børn. Hun studerer sundhed og ernæring på fuld tid og kender alt til, hvor svært det er få tid til træning, fordi man ikke kan tage børnene med. Det samme problem har hendes veninde, der også er alenemor.

- Jeg tænker, at jeg må kunne gøre noget sundhedsmæssigt for de her kvinder, der har behov for hjælp. Og så kan jeg være sådan én, hvor de kan sige: Nå, hun er lige som mig-agtig, fordi de kan identificere sig med mig, siger Nurto Hashi.

Tøj og børn må ikke være en hindring for træning

I Moving Women Øbro er det meningen, at kvinderne fordeler sig, så nogle passer børnene, mens de andre træner, og bagefter skifter man.

Nurto Hashi har taget et løbeinstruktørkursus hos DGI og har allerede erfaring med at motivere kvinder.

- Jeg har tidligere hjulpet primært somaliske kvinder til komme ud at løbe eller gå. Vi løb i otte måneder, når det var mørkt, for de følte sig mere trygge, når folk ikke kiggede på dem. De har mange undskyldninger for ikke at træne, men hverken tøj eller børn skal være en hindring for at være fysisk aktiv, siger Nurto Hashi.

Der blev danset zumba ved opstartmødet i Moving Women Øbro. To instruktører fra en kvindeforening oprettet ved boligforeningen Taastrupgaard i Høje Taastrup satte gang i dansen. Deres forening har cirka 100 medlemmer, og kvinderne tæller 30 forskellige nationaliteter. (Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab © Hanne Kokkegård - DR Videnskab)

Træningstilbud der passer medlemmerne

Cirka 40 voksne og børn var mødt op til opstartsmødet på Lundehusskolen i lørdags, hvor DGI Storkøbenhavn havde sørget for to zumbainstruktører, der fik sat pulsen i vejret.

Kvinderne skal træne uden for i området omkring skolen. Det kan være med dans, løb, fodbold eller andet, som kvinderne har lyst til.

- Der er mange, der ikke bryder sig om løb, men så finder vi ud, hvordan vi kan få dem i gang med noget andet. Fx kan de starte med at gå, og senere får de måske lyst til at løbe. Det er vigtigt, at man er fysisk aktiv i løbet af ugen, siger Nurto Hashi.

Lever ofte for usundt

Mange tosprogede kvinder lever for usundt, fordi de ikke er fysisk aktive, og fordi maden er for fed og sød.

Nurto Hashi kender mange tosprogede kvinder, der har eller er på vej til at få en livsstilssygdom, og de føler sig for hæmmet af sygdommen til, at de vil røre sig.

- Jeg siger til dem, at det så er endnu vigtigere for dem, at de er fysisk aktive, siger Nurto Hashi.

En øjenåbner for kvinderne

Hun så selv, hvor stor effekt træningen havde på de kvinder, der enten gik eller løb i de otte måneder, hvor hun trænede med dem.

- De fortalte, at de bedre kunne sove, når de kom hjem efter at have trænet og havde fået et bad. De faldt hurtigt i søvn, og vågnede først, når vækkeuret ringede, siger hun.

- Så det var også en øjenåbner for dem, hvor meget det betyder for helbredet at være fysisk aktiv, siger Nurto Hashi.

Sundhedsvision passer med kvindeforeninger

DGI har sammen med DIF, Danmarks Idrætsforbund, en sundhedsvision om, at i 2025 skal 50 procent af danskerne være medlem af en idrætsforening, og samlet skal 75 procent skal være fysisk aktive - vision 25-50-75. Det svarer til, at cirka 600.000 flere skal i gang.

Her passer projektet Foreningskvinderne fint ind. 10 andre foreninger er allerede i gang eller er på vej. Projektet skal lære kvinder at organisere sig, så de kommer i gang med træning sammen med andre, forklarer projektleder i DGI Ida Nyhuus Kristoffersen:

- Vi prøver at lave aktiviteter for udsatte grupper eller kvinder, der ikke havner i foreningslivet af sig selv. Det kan være, at der ikke er idrætstilbud, der rammer dem. Og kvinder, der går med tørklæde, vil ofte helst gå i foreninger, hvor der kun går kvinder.

- Der kan også være kvinder, der ikke er vokset op med foreningstanken, fordi de kommer fra lande, hvor man ikke har idrætsforeninger. Der har vi en rolle at spille ved at lave tilbud, der får kvinderne i gang, siger Ida Nyhuus Kristoffersen.