Når inaktive folk beslutter, at nu skal de i gang med at motionere, så sker det ofte, at de får en overbelastningsskade.
Mange lægger nemlig ud med alt for hård træning, som kroppen ikke er klar til.
- Ligesom en gammel bil, der har stået i en garage i årtier, så kan den ikke bare startes og hamre ud på landevejen. Den skal først til et grundigt eftersyn og højst sandsynligt have byttet nogle dele ud og skiftet og påført olie, siger de rigtige mænds træner Jacob Søndergaard.
Gå meget langsomt frem
Da de fem håndværkere fra ’Rigtige mænd’ første gang skulle begynde at motionere, så gik de første par uger med meget lette øvelser, der bare skulle vænne kroppen til at blive brugt igen.
- Dem kan du med fordel tænke ind som en øvelse, der forebygger skader i fremtiden, siger Jacob Søndergaard.
Først når du har vænnet kroppen til let motion, kan du begynde hårdere styrketræning med kettlebell-øvelser.
Og hvis du vejer meget, så er ikke-vægtbærende motion som cykling og svømning bedre end løb, som er hårdt for leddene.
Stop, hvis det gør ondt
Jacob Søndergaard råder også til, at man er meget opmærksom med at lytte efter kroppens signaler.
- Smerte er en smart advarselsmekanisme om, at du skal gøre noget andet. Har du smerter i dit knæ, så skal du ikke tro, at det kan løbes væk. Men i stedet skal du se, om du kan gøre noget andet, f.eks. svømning, styrketræning eller yoga, siger Jacob Søndergaard.
- Bliver du ved med at træne trods smerter og kører macho-stilen med “no pain no gain” mentaliteten, ja så er du sgu selv ude om at blive skadet. Respektér din krop og find på noget alternativt, hvis smerten dukker op.