Sådan kan du udnytte dit haveaffald

Har du holdt påskeferie i haven, så har du ganske sikkert besøgt din lokale genbrugsstation mange gange. Men faktisk kan du genbruge meget af det haveaffald, der ikke ryger i komposten.

(© Privat)

Hvis du er haveejer, så har du med garanti besøgt kommunens genbrugsstation – allerede flere gange i år – med affald fra haven.

- Det er helt utroligt, så meget liv og travlhed, der er på genbrugsstationen: Det er en hel markedsplads nærmest. Det er her,vi mødes i weekenden, når solen skinner. Vi har så travlt, rydder op og smider ud – søm, skruer, haveaffald, gamle hegn og rødder osv, kommenterer Jesper Carl Corfitzen.

Og netop i år har mange af os meget haveaffald. Det er der en forklaring på: - Vi har haft mange storme i vinterhalvåret, så mange af os har mange stammer, rødder og grene herfra, som ofte fragtes til genbrugsen. Jeg kan god undre mig over, at nogle flere ikke genbruger noget af alt det hjemme i egen have. Men måske handler det om, at folk ikke helt ved, hvad de skal stille op med det.

Vi kan lære af englænderne

Eller måske er det bare en dårlig vane. - Det vil være en god idé, hvis vi får skabt en tradition for at genbruge noget mere fra egen have, det har englænderne en meget støre tradition for, som vi godt kunne lære noget af.

- De genanvender stort set alt: Grene, køkkenaffald, blade og de laver egen kompost til den store guldmedalje. På den led kan man jo spare en del, for herhjemme har vi det jo med hvert år at købe store sække spagnum (tørvemos) til vores potter og havebed. Man kan sagtens nedsætte det forbrug, hvis vi mere bevidst blev bedre til at bruge egen kompost.

Lav dit eget kvashegn

Og hvad kan man så bruge noget af alt det store affald til? Her kommer en stribe af Jesper Carl Corfitzens råd:

Stammer, grene og rødder kan enten blive til flis, hvis man lejer flismaskine. Lav et kvashegn. De kan bruges som alternativ til de normale hegn, man kan købe og sætter op omkring haven eller måske har et område i haven, man ønsker afdækket. Hvis man for eksempel ønsker at dele sin have op i zoner. - Sæt nogle stolper ned og alt, hvad man så har af grene i haven, som man klipper ned eller smider ud, det stabler man i denne bunke, på den led kan man få et fint brystningsværk, som langsomt ligger og nedbrydes – og du kan smide grene på hele tiden, sommer og vinter, bygge det op alt efter hvor langt du vil have det.

Nyt - eller gammelt hegn?

- Jeg har selv bygget et kvashegn mellem vores og naboens grund. Vi havde et gammelt stakit, som stod og rokkede, og det var ikke særlig kønt at se på. Spørgsmålet var så, om der skulle smides penge efter at bygge et nyt stakit, eller kunne vi lave en ny mellemzone mellem vores og naboens grund?

- Begge parter står med det problem, der hedder grenaffald, hvert år, så derfor blev vi enige om at lave et fælles kvashegn imellem os, hvor vi kan gå og smide grene og kviste på. Det er cirka fem meter langt. Det er også godt for fuglelivet, for her kan de bygge rede, ligesom insekterne og pindsvin har et sted, de vil elske.

På samme måde kan man også bygge brændestakke som en slags rum-opdeler eller læhegn i haven.

Brug stammerne i haven

Efter storme kan der også være store rødder fra væltede træer på sin grund. Og hvis man nu alligevel har brugt energi på at få nogen til at trække dem op af jorden, så kan man jo lige så godt bruge dem i stedet for at køre dem til genbrugsstationen. - Har du et hjørne af haven, som man kan kalde en lille skovhave, hvor du kombinerer skov og natur, så kan man lægge en rodstamme i et hjørne og grave det lidt ned, så det ligner dét, det er: En stamme, der er faldet i stormen.

- Det kan hurtigt blive til et lille lokalområde, hvor der hurtigt kan opstå en samling af planter og dyr, bregner, anemoner og andre skovplanter, der kan lide skygge. Man kan også bruge stammen fra det faldne træ som klatrestativ til roserne eller andre klatreplanter i haven.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter