Sådan skal du drikke under dit maraton

Dagen før dagen er det en god idé at tænke dit løb igennem, spise godt med mad - og få styr på hvordan dit væskeindtag skal være på løbsdagen.

(© Colourbox)

Skal du løbe Copenhagen Marathon på søndag, og vil du lige have genopfrisket, hvordan du bedst muligt fordeler dit væskeindtag på løbsdagen, så har lektor Lasse Kristian Suhr denne anbefaling til dit indtag af væske:

 1. 1

  Drik en halv liter vand til morgenmaden (senest tre timer før løbsstart)

 2. 2

  250 ml 2 timer før løbet

 3. 3

  150 ml 1 time før løbet

 4. 4

  150 ml på vej til startlinjen

- På ruten vil der være væskedepoter undervejs. Det er en rigtig god ide at bruge alle depoterne, råder Lasse Kristian Suhr.

- Vejrudsigten er lidt usikker, men det ser ud til at blive rimeligt varmt, en 15 grader, og det betyder, at du får brug for rigeligt med væske undervejs for at opretholde væskebalancen bedst muligt.

Men hvor meget skal man drikke undervejs?

- Drik 150-200 ml væske hvert kvarter ca. Det passer for de fleste med afstanden mellem depoterne.

Både vand og sportsdrik

Det kan være en god idé både at drikke både vand og sportsdrik, som tilbydes i depoterne langs ruten.

- Grunden til, at det er fornuftigt at drikke lidt sportsdrik også, er, at det kvikker nervesystemet op pga. indeholdet af sukker, og det vil derfor være lettere at opretholde løbehastigheden. Men man skal sørge for også at få vand.

Lasse Kristian Suhr understreger, at man skal huske, at der er forskel på energidrik - og sportsdrik.

- Jeg oplevede for nogle år siden under et løb i udlandet, at man havde sat den koffeinrige energidrik Redbull ved et depot efter 36 kilometer.

- Men med det resultat, at 500 meter efter depotet stod der en masse løbere og brækkede sig – deres maver kunne ganske enkelt ikke håndtere den høje sukkerkoncentration, fortæller Lasse Kristian Suhr.

- Men holder du dig til den sportsdrik, der er i depoterne til Copenhagen Marathon og ikke eksperimenterer med andre tilskud, så bliver du ret godt kørende.

- Du kan eventuelt vælge at tage én kop vand og én med sportsdrik, blande dem og drikke det. Så er du helt sikker på, at kocentrationen af sukker ikke er højere end hvad din mave kan håndtere.

Den mentale optakt til maraton:

 • I dagene før løbet, bør du tage den med ro, kun korte, men intense løbeture.

 • Dagen før skal du slappe af og spise en masse mad (med højt indhold af kulhydrater som ris, pasta, brød, frugt og grønt) og klargøre dig mentalt til morgendagens præstation.

 • Gå en tur, prøv at visualisere dig dit løb, hvor du ser dig selv præstere godt. Visualiser dig gennem hele løbet: Benene arbejder godt, stemningen er høj, der er heppekor og hårene rejser sig.

 • Kilde: Lasse Kristian Suhr

Facebook
Twitter