Sådan tapper du birkesaft i spandevis

Med det rigtige tappegrej kan du hurtigt blive villavejens største leverandør af birkesaft.

(Foto: Kristoffer Wulff Christensen © DR)

Før du farer ud i skoven og borer huller i birketræer, skal du skaffe nogle tapperekvisitter.

Skovarbejder og tappespecialist Tage Rønne anbefaler, at man investerer i noget tappeudstyr, som er godkendt til brug i forbindelse med levnedsmidler.

- Hvis du har tænkt dig at drikke saften, er det ikke en god idé at bruge elektrikerrør og gamle benzindunke, siger han.

Den effektive måde

Der er to måder at tappe birkesaft på. Den ene er nem og den anden er effektiv. Billedgalleriet herunder viser og beskriver den effektive måde.

  • Find et stort birketræ, som ikke er råddent, og vælg et sted på stammen uden grene og knaster. Hvis træet har en stor krone, giver det mere saft.
  • Bor et hul med en dybde på 10 centimeter og en diameter på omkring én centimeter. Giv hullet en hældning på omkring 10 grader, så saften løber ud.
  • Skyl gerne hullet for at fjerne spåner og snavs, så du minimerer bakteriedannelsen i hullet. Sæt derefter en tap med en slange på ind i hullet.
  • For hygiejnens skyld er det en god ide med et låg til dunken. Tapningen opbygger en masse tryk i dunken, så skruelåget må ikke slutte helt tæt.
  • Bind dunken fast til træet med en snor. Et stort birketræ kan give mellem 10 og 20 liter saft om dagen, så du skal ikke lade dunken hænge alt for længe.
1 / 5

Træet lukker selv hullet

Træet lukker selv hullet, når du er færdig med at tappe. Ifølge skovarbejder Tage Rønne skader det mere, end det gavner, hvis du prøver at stoppe hullet til.

Det er i øvrigt en rigtig god idé at spørge den lokale skovfoged om lov, før du borer huller i et sagesløst træ ude i skoven.

Facebook
Twitter