SE SVARENE Hjerneforsker: Pokémon GO er et stort nostalgi kick

Hjerneforsker Thomas Ramsøy svarede på brugerspørgsmål omkring, hvordan folks hjerner reagerer på Pokémon GO.

(Foto: JULIAN SMITH © Scanpix)

Du har sikkert hørt om spillet, der har taget verden med storm: Pokémon GO. I skrivende stund er spillet blevet et af de mest downloadet mobilspil i verden. Pokémon GO har også overhalet Twitter, der har eksisteret i 10 år og Tinder.

Men hvad er det lige, der har tryllebundet millioner af mennesker verden over, til at jagte virtuelle plastikdyr ude på gaderne? Det fik vi hjerneforsker Thomas Ramsøy, der også har lavet et studie om, hvordan folks hjerner reagerer på Pokémon GO, til at uddybe.

- Der er helt bestemt tale om nostalgi - men også det, at du nu kan gøre det som de viste i tegnefilmene. Hvem havde troet det? Så jeg tror det er lidt nostalgi kick for mange, når de ser de forskellige Pokémon som de snakkede om den gang, og selv kan fange og have dem (...)

Hjernens effekt på Pokémon GO

En bruger, Victoria, spørger hvordan hjernen påvirkes, når vi spiller Pokémon GO. Det forklarer Thomas Ramsøy, ved at dele spillet op i forskellige faser.

- Når man søger efter en Pokemon, så sker der en stigning i vor rumlige opmærksomhed (...) Når vi så finder en Pokémon, så kan vi se en stigning i hjernens motivation (...) dette er områder som vi ved er forbundet med forventningen om et udfald (forhåbentligt positivt) Når vi tager en kamp mod andre, så involverer det hjernens reaktioner på positive ting (f.eks. orbitofrontal cortex) og negative ting (f.eks. amygdala).

Hjerneforsker Thomas Ramsøy kommer i selvsamme svar også ind på, hvilke positive og negative effekter, spillet har for menneskers hjerner.

- Generelt synes jeg spillet har mange positive egenskaber: det får folk op og ud, og det er ofte et mere socialt spil. Det er engagerende på en måde vi ikke ser med mere almindelige spil. Det som er skidt er, at spillet er lidt FOR godt til at fange opmærksomheden, og det er derfor vi ser og hører om folk som kommer ud for de mærkeligste ulykker.

Er der grund til bekymring?

Pokémon GO har skabt stor opmærksomhed hos både børn og voksne, hvilket har vist, at spillet ingen alder har. En bruger, Charlotte, spørger om forældre har grund til at være nervøse.

- Nej, og ja. Jeg har selv tre børn i meget forskellige aldre, og de spiller alle spillet -- egentlig er de mere ude end nogensinde, og det er nok udelukkende en positiv oplevelse. MEN det er stadig under visse præmisser: 1) spillet stjæler opmærksomhed fra andre ting som trafikken, så der skal man være varsom; 2) spillet er måske asocialt for de som ikke spiller, 3) som alle computerspil så kan det blive lidt for meget af det gode, og her skal man som forældre hjælpe sit barn med at regulere (...)

Du kan læse spørgsmål og svar fra dagens Tæt på med hjerneforsker Thomas Ramsøy nedenfor.

FacebookTwitter