Skiskaden kan give dig slidgigt senere i livet

Omkring halvdelen af de skiskader, som danskerne, kommer hjem med efter en skiferie, er knæskader, og de kan give bagslag om 20 år.

Av, av, av - skiskader er ikke morsomme, og de kan give bagslag senere i livet. (© Gettyimages)

Hvert år tager omkring en halv million danskere af sted på skiferie, og ifølge forsikringsselskabet Europæiske ERV kommer cirka to procent så alvorligt til skade, at forsikringsselskabet bliver involveret. Det svarer til omkring 10.000 danskere om året, der kommer til skade på deres skiferie.

For mange er årets vinter-højdepunkt, skiferien, og mange betragter det som en vigtig del af et sundt og aktivt liv. Ligesom flere og flere også dyrker ekstremsport i hverdagen, fordi vi hører så mange steder fra, at motion er godt – det holder os sunde og stærke og ruster os bedre til alderdommen.

Men det er tankevækkende, at netop denne moderne livsstil kan gå hen og give bagslag senere i livet, fordi vi risikerer at udvikle slidgigt.

Så hvad skal vi vælge – skiferien og ekstremsporten og dermed risiko for skader – eller et mere stillesiddende liv med risiko for at udvikle andre livsstilssygdomme?

- Man kan sige, at vores samfund bliver stadig mere polariseret – i dag ser vi ligesom to tendenser: Enten den ekstreme, hvor man skal løbe 100 maratonløb om året osv. – eller det modsatte, hvor man slet intet dyrker, konstaterer smerteforsker og professor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet, Lars Arendt-Nielsen.

Han fortsætter:

- Mit bud er, at man skal dyrke dét, jeg kalder for intelligent sport. Man skal ikke gå fra et stillesiddende arbejde foran en pc og direkte på skiferie – og man skal måske heller ikke overdrive antallet af fx maratonløb. Man skal dels forberede sig – komme i form og styrke kroppen til skiferien, og dyrker du ekstremsport som fx maratonløb, så husk, at din krop har brug for restitution imellem løbene. Så måske skal man i perioder skære ned på antallet af løb - det har jeg selv lært på den hårde måde!

Sport kan gøre folk syge

En lang række sportsfolk, der dyrker forskellige former for ekstremsport, risikerer også at blive syge af deres sport.

- Eksempelvis skiløbere, der dyrker pukkelpist med mange hop og bump, ødelægger både knæ og ryg, og boksere udvikler Parkinson senere i livet, håndboldspillere, der får mange lyske- og hofteskader, udvikler slidgigt - og senest er der de mange historier omkring amerikansk football, hvor spillerne får så mange mikrotraumer i hjernen, at de får hjerneskader og bliver tidligt demente.

- Og vi ved, at når folk – som det er tilfældet i disse uger – vender tilbage ombord på ’knogleekspressen’ med skisportsskader, fx med overrevne ledbånd, en beskadiget menisk og benet i gips – så vil de med knæskader have større risiko for at udvikle slidgigt om 20 år end dem uden knæskader.

Gør dit forarbejde

Lars Arendt-Nielsens bedste bud mod sportsskader, der kan føre til slidgigt senere i livet, er:

-Lad være med at overdrive din sport, sørg for at kroppen får hvile – et maratonløb slider meget på kroppen, og immunforsvaret er under pres i flere dage efter – så tag restitutionen alvorlig. Og skal du af sted på skiferie, så gør dit forarbejde, træn og forbered kroppen – og det bliver i øvrigt vigtigere med alderen – og når alt det er sagt, så skal man huske, at alt andet lige er det godt at være aktiv for stort set alle sygdomme.

Mange børn under 15 år kommer også til skade på skiferien. Herunder kan du se et indslag om Alma, der kom til skade med sit knæ på en skiferie, men stadig døjer med det her to år efter.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1121271114590078