Spænd snekæder på løbeskoen

Risikoen for skader stiger, hvis du løber på sne og is med almindelige løbesko. Men det problem kan nemt klares ved at sætte "vinterdæk" på løbeskoene.

(Foto: © Maridav, Scanpix Iris)

Spejlglatte veje og stier plejede at være en god undskyldning for at droppe løbeturen. Men sådan er det ikke længere.

De seneste år er der nemlig kommet flere former for "vinterdæk" til dine løbesko, så du nu kan løbe i al slags frostvejr uden frygt for at skvatte og blive skadet.

Der findes for eksempel en slags snekæde af metalbeklædt gummisnor, som du kan spænde under dine løbesko.

Du kan også få en aftagelig sål med pigge på. Eller du kan købe pigge, der kan skrues direkte op i din løbeskos sål og så fjernes igen, når sneen er smeltet.

Billigt og brugbart

De fleste modeller koster omkring et par hundrede kroner. Og det er pengene værd, hvis man ikke vil gå i stå med udendørs løbetræning om vinteren.

Det mener Morten Zacho, der er studielektor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

- Til vintervejr som nu er det absolut en god idé at anskaffe sig snekæder eller pigge til løbeskoene. Det gælder alle løbere, uanset om man er motionist eller eliteløber, siger Morten Zacho.

Kan ikke bruges overalt

Der er dog et par ting, som du skal være opmærksom på, hvis du vil løbe med snekæder eller pigge.

- Vælg en løberute kun med sne og is. Det duer ikke, at noget af ruten er ryddet fortov eller asfalt eller lignende. Så kan løbeskoene blive rasende glatte, siger Morten Zacho.

Han anbefaler, at man løber i skoven eller på stier, for så gør det ikke noget, at der ikke er sne på hele ruten.

Hvis du løber på jord eller grus, så synker piggene nemlig bare ned i jorden i stedet for at skøjte rundt på asfalt.

Andre alternativer til snekæder og pigge

Man skal også være opmærksom på, at man skal forvente at løbe lidt langsommere end normalt.

- Man kan ikke løbe, helt som man plejer. Snekæden kan glide lidt under skoen, så man har lidt mindre stabilitet. Men snekæden kan gøre forskellen på, om man overhovedet kan komme ud og løbe, når der er sne og is, siger Morten Zacho.

Et alternativ til snekæder og pigge under skoene er at købe et par trailsko, som er løbesko beregnet til terrænløb. De har et grovere mønster og giver også et godt "vejgreb" i sne.

Men hvis underlaget er decideret is, så anbefaler Morten Zacho metalpigge.

Endelig kan man selvfølgelig også bare droppe den friske luft og løbe indendørs på et løbebånd, indtil frosten forsvinder.