Strikke-sæsonen er over os

I sidste weekend var der strikkefestival på Fanø, i denne weekend går det løs i København - og noget tyder på, at de helt unge også er kommet med på nørkle-bølgen.

I weekenden skal der strikkes igennem og diskuteres ophavsret på strikkeopskrifter i hovedstaden. (© Getty Images)

I sidste weekend valfartede strikkeentusiaster fra ind- og udland til Fanø, hvor den legendariske Fanø Strikkefestival løb af stablen for 10. gang.

Mere end 7500 mennesker deltog i dét, arrangørerne kalder for 'verdens største strikkefestival'.

- Det bemærkelsesværdige var, at vi denne gang oplevede, at der var flere unge, der deltog i festivalen – og blandt andet også mange unge mænd, forklarer en af festivalens arrangører, Jørgen Seyfarth.

- Folk kom fra hele verden – USA, Australien,Tyskland, Norge, Sverige, Island, og vi fik også besøg af mange unge mennesker fra Spanien denne gang, forklarer Jørgen Seyfarth videre.

Terapeutisk strikketøj

Fanø Strikkefestival er blevet så stor en begivenhed, at arrangøren er blevet kontaktet af en skotsk arrangør, der vil have deres hjælp til at etablere en skotsk strikkefestival-pendent næste år.

- Og Island arbejder også på at få en strikkefestival til næste sommer, og det synes vi også er spændende, så vi kan få et samarbejde omkring nordatlantisk strikkekultur sat i værk. Så herfra kan vi helt sikkert bekræfte, at vi oplever en stor og stadig stigende interesse for at strikke.

Jørgen Seyfarth oplever også, at mange fortæller ham, at folk oplever strikning som et både socialt og terapeutisk middel.

- Jeg har hørt folk sige, at de begyndte at strikke, da de blev syge – og at strikketøjet hjælper dem på andre tanker end sygdom.

Det var konens idé

I denne weekend går det så løs i København, hvor Indreby Kulturhus er rammen om den første strikkefestival i hovedstaden.

- Egentlig var det min kones idé, forklarer arrangøren Carsten Hansen.

- Lav en strikkefest, sagde hun – og det gjorde vi så, og så greb det om sig. Vi har fx arrangeret en række popup strikkearrangemneter, hvor vi mødes forskellige steder i byen, hvor folk kan være sammen over både strikketøj og socialt samvær.

Weekendens strikkefestival er med 1100 solgte billetter allerede udsolgt, og weekendens program rummer alt fra workshops om farver og former, en konkurrence – knitting in the dark – hvor det handler om at strikke noget anvendeligt i total mørke, ”chokoladesmagning og garn” og diverse modeshows med det nyeste udi strik.

Kan man eje strikkeopskriften

Og på søndag er der i festivalens opslåede udendørs cirkustelt en åben workshop, hvor alle kan komme forbi og deltage. For her skal der diskuteres ophavsret på strikketøj.

- Vi ved, at det er noget, der optager mange. De fleste tror, at dét at strikke bare er noget med ret og vrang – men kan man have patent på et mønster? Som fx politikvinden Sara Lunds sweater, er det nogens – eller må andre lave et lignende mønster og tjene penge på det, spørger Carsten Hansen, og han supplerer:

- Meningerne er delte, og vi får blandt andet besøg af advokat Christina Wiesner, strikkedesigner Charlotte Kaa, en fortaler for open source, Henrik Chulu plus iværksætter og strikkende direktør Esben Gadsbøll til at diskutere de her principielle sager.

Strik til de helt små

Endelig uddeler arrangøren også en strikkepris til en af de mange, der forud for festivalen er blevet opfordret til at strikke miniaturehuer- og sokker til Rigshospitalets neonatalafdeling.

- Afdelingen har konstant brug tøj til de for tidligt fødte, så vi tænkte, at her var der en anledning til at få masser af bidrag – og så trækker vi lod blandt de mange, der har sendt ind.

Kribler det også i dine fingre for at komme i gang med strikkepindene, og har du lyst til at strikke noget overskueligt, samtidig med at du støtter en god sag? Så får du Rigshospitalets opskrift på bittesmå sokker til de for tidligt fødte her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk