Strikning er det nye slow-projekt

At strikke rammer noget i tidsånden - vi leder efter det langsomme og meditative, siger psykolog

Strikning er en form for meditation, siger psykolog. (© Colourbox)

Man slår masker op på en pind, og så gør man det samme igen og igen og igen, indtil man sidder med sit eget hjemmestrikkede resultat i skødet. Og så starter man forfra.

Det er netop den gentagne og forudsigelige proces, der kan forklare, at strikning er blevet så populært i vores travle hverdag.

- Jeg tror, at strikningens popularitet handler om det samme fænomen i vores samfund som for eksempel slow food. Tid er det, vi har mindst af, så det bliver en luksus at give sig tid til fordybelse.

Sådan siger Vithard Villumsen, som driver sit eget strikke-site 'Nordic knitting', om sin glæde ved at strikke. Han var dommer i tv-programmet 'Den store strikkedyst', som for nylig rullede over skærmen på Tv Syd, han afholder strikkekurser og deltager i strikkefestivaler både i ind- og udland.

Nærmest meditativt

- Det er fascinerende at strikke, at arbejde sig gennem et projekt og skabe noget. Det handler om forskellige strukturer og materialer. Og så handler det meget om processen. Der findes kun to masker - du kan enten strikke ret eller vrang - og du gør det samme igen og igen. Det bliver nærmest meditativt, siger han.

Vithard Villumsen er 36 år og dermed en af de yngre mænd, som har kombineret sin interesse for mode med garn, pinde og opskrifter.

Simpelt og lamsomt

Lev Nu's psykolog, Henrik Tingleff, genkender det meditative element som en forklaring på, at antallet af strikke-entusiater i årevis har været støt stigende.

- Vi befinder os jo midt i en nærvær-mindfull-meditationsbølge, og der passer dét at strikke fint ind.

Jeg tror, det handler om, at det passer fint ind i tidsånden: Det er en simpel ting, mange gentagelser og det skrider langsomt frem – og det kan vi godt lide, forklarer han.

- Man kan opleve den samme tilfredsstillelse, hvis man efter en lang arbejdsdag går hjem, trækker i arbejdstøjet og maler gangen lysegul, eller sætter sig med sin datter og laver perleplader – det er simpelt, det skrider langsomt frem, det er afstressende og mediativt med gentagne bevægelser, forklarer Tingleff.