Tap et birketræ - skovens sortbrogede malkeko

De zebrafarvede birkestammer er fyldt med sæsonaktuel Noma-saft fra rod til krone.

(Foto: Kristoffer Wulff Christensen © DR)

Formel 1-sæsonen er lige startet. Men hvis racerbiler, fart og spænding ikke lige er dig, er det heldigvis også lige blevet sæson for at tappe saft fra birketræer.

Så hvis du er vild med enten bæredygtighed, skovture, boremaskiner eller læskedrikke, er det nu, du skal i gang med din nye forårshobby.

Det er ret nemt og lidt sjovt på samme tid. Og hvis du har et birketræ i din egen have, kan du endda påstå over for vennerne, at du er blevet delvist selvforsynende.

Tage tapper Noma-saft

Tage Rønne er skovarbejder og birkesaftsentusiast og har i øjeblikket gang i et større tappeprojekt i en birkeskov lidt nord for Farum.

Hver dag leverer han omkring 80 liter frisktappet birkesaft til Noma i løbet af den forholdsvis korte birkesaftssæson, der som regel starter midt i marts og slutter sidst i april.

Så hvis du vil drysse lidt Michelin-stjernestøv ud over dit næste middagsselskab, kan du servere lidt selvtappet birkesaft for dine gæster, som uden tvivl bliver imponerede over dit overskud.

Flydende fløjl med masser af mineraler

Det er på ingen måde farligt at drikke birkesaft.

Er du normalt svær at imponere, vil det smage lidt ligesom dovent vand med sukker i, så du bliver slemt skuffet, hvis du regner med en sindsoprivende smagsoplevelse.

Med lidt ekstra god vilje kan saften dog også beskrives som en fløjlsblød læskedrik med et strejf af naturlig sødme. Og så er der endda også en hel del vitaminer og mineraler i.

Skovens sortbrogede malkeko

Uanset hvad du synes om birkesaft, så er der ifølge Tage Rønne tale om en ressource for det danske skovbrug, som man kunne og burde udnytte meget bedre.

- I de danske skove svarer birketræerne i vid udstrækning til en ko, som slet ikke bliver malket, siger han.

Hvis man tapper birketræerne, kan indtægterne fra et skovområde nemlig tre- eller firdobles, fordi birketræerne ellers bare bliver fældet og solgt som brænde på et tidspunkt.

Facebook
Twitter