Telefonsvindel: Ring kun tilbage, hvis du kender nummeret

Udenlandske telefonsvindlere prøver at lokke et opkald ud af dig, og det kan blive meget dyrt, hvis du går i fælden.

(© Colourbox)

Hvis du modtager et opkald fra et nummer, du ikke kender, skal du passe på med at ringe tilbage. Det samme gælder, hvis en sms fra et ukendt nummer beder dig ringe ”hurtigst muligt.”

Det kan nemlig være udenlandske svindlere, som vil narre penge fra dig over din telefonregning med helt urimelige takster fra første sekund af dit opkald.

- Med de her ”tjenester” begynder taxameteret at tælle, fra det øjeblik du ringer op, siger teleekspert Martin Salamon fra Forbrugerrådet Tænk til Aftenshowet.

- Det koster som regel mellem 50 og 200 kroner. Det er lidt forskelligt fra land til land, hvordan det takseres, men det kan hurtigt ende med at koste ret mange penge, siger han.

Ring kun tilbage, hvis du kender nummeret

Den slags humbug lyder ulovligt, men svindlerne har som regel et teleselskab på deres side, så du kommer længst med en god blanding af sund fornuft og skepsis.

- De her svindlere har ofte en aftale med et lokalt teleselskab i udlandet, hvor loven måske er anderledes, så de lovligt kan opkræve et så stort beløb fra den, der ringer op, siger Martin Salamon.

- Så som forbruger skal du selvfølgelig kigge på, hvem det er, der har ringet eller sendt en sms. Og hvis du ikke kan genkende nummeret, skal du lade være med at ringe tilbage, siger han.

Sørg for at andre ikke ender i samme suppedas

Hvis du allerede er gået i fælden, kan du kontakte dit eget teleselskab i Danmark og bede dem give dig pengene tilbage, for de bliver trukket over din telefonregning hos dem.

- Hvis de ikke vil det, må du gå til Teleankenævnet, for teleselskaberne er selvfølgelig moralsk forpligtede til at give dig penge tilbage, når de kommer fra svindlere, som snyder deres kunder, siger Martin Salamon.

Det er også altid en god idé at kontakte dit teleselskab, hvis du modtager et underligt opkald eller en mærkelig sms, som opfordrer dig til at ringe til et nummer, du ikke kender.

- Så har teleselskabet mulighed for at spærre nummeret, så andre ikke havner i samme suppedas, siger Martin Salamon.

Indslag om telefonsvindel i Aftenshowet

Teleekspert Martin Salamon har været i Aftenshowet for at fortælle om telefonsvindlere, og hvordan du undgår deres telefonfælder. Se interviewet i klippet nedenfor.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53f473bd6187a21294595495

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk