Tilbage til virkeligheden for U-Turn

Rejsen gennem de sidste måneders U-Turn har været dramatisk og grænseoverskridende.

(Foto: DR © Type 1)

Otte danskere med forskellige livsstilssygdomme har kæmpet de sidste måneder på at blive deres skavanker kvit. Under stærk og kyndig ledelse af sundhedsekspert Chris MacDonald.

I aften, hvor sidste program om U-Turn løber over skærmen, er det skæbnens time for deltagerne. For er de kommet igennem U-Turn forløbet - slankere, sundere og mindre syge?

I løbet af flere ugers vandring i de franske Pyrenæer tilbagelagde deltagerne godt 900 kilometer, og det kan blandt ses på vægten. Men også på andre områder er der nye takter hos nærmest hver eneste af deltagere. Én efter én smider de den medicin, som de tidligere var så afhængige af.

Stadig hårdt arbejde

Men hverdagen melder sig. Før vandreturen i de franske bjerge havde deltagerne i snit smidt 15 kilo - i måneden efter hjemkomsten lød vægttabet på 300 gram i snit. Og det er ikke godt nok, så der er stadig hårdt arbejde der skal gøres.

- Det har været svært efter vi kom hjem. det er som om, der er sket en afmatning, siger flere af deltagerne.

Men hvad med Chris MacDonald, er hans forventninger blevet indfriet?

- Nu kan jeg ikke afsløre for meget inden aftenens program, men jeg synes, at resultaterne er tankevækkende og viser langt mere, end jeg havde turdet forvente.

- Jeg havde håbet, at U-TURN ville vise, at otte mennesker med en eller flere livstilssygdomme kunne få mere livskvalitet i deres liv ved at ændre deres livsstil. Men i en sådan grad og med de medicinske resultater, som de opnåede, overraskede mig alligevel. Jeg er super stolt af deltagerne. De har indfriet alle mine forventninger både fysisk og menneskeligt.

Man kan nå langt med simple midler

Er forsøget overordnet lykkedes?

- Det er jo svært for mig at svare på uden at være lidt "farvet", men jo det synes jeg. Jeg ved godt, at kritikerne og de skeptiske personer derude, vil argumentere for, at det ikke er realistisk. Men jeg synes, at U-TURN har vist, at giver man mennesker den rette opbakning og støtte, så kan de nå langt med simple redskaber som gåture, plantebaseret kost, 7-8 timers søvn og en evne til at slukke ting med knapper. Deltagerne har lært at respektere deres gener, og at kroppen har grænser. De har lært at navigere bedre inden for disse grænser, siger Chris MacDonald.

Er konklusionen, at man kan lave et U-Turn og blive mere rask af at ændre sin livsstil så drastisk?

- Medicin er godt og det redder liv. Punktum! U-TURN har aldrig handlet om at udrydde medicin.

- Men U-TURN har i min optik vist, at livsstil kan være meget effektiv behandling/medicin og i nogle tilfælde bedre end medicin. At ændre sin livsstil er ikke den nemme løsning, og den er også forbundet med en vis grad af ubehag. Men måske vigtigst af alt, giver denne form for behandling "patienten" en følelse af at kunne påvirke sin egen sygdom. Og det tror jeg, er helt grundlæggende vigtigt!

- Det betyder ikke, at alle, der ændrer deres livsstil kan smide alle pillerne i skraldespanden. Men måske kan mængden af medicin reduceres i samråd med den praktiserende læge og jeg lover, at følelsen af kontrol i eget liv giver mere livskvalitet og glæde end nogen pille nogensinde vil gøre.

- Sidst men ikke mindst skal de otte deltagere minde sig selv om en ting hver dag. Førhen tog de deres piller morgen og aften. I dag skal de tage deres "livsstilspille" hver dag, for så snart de slipper den livsstil vender sygdommen tilbage - hurtigt tilbage!

En stor udfordring

Alle deltagerne siger samstemmende, at det bliver svært efter U-Turn - hvorfor skal der et tv-program til, før folk tager deres livsstil alvorlig?

- Jeg tror ikke tv-programmet er den afgørende faktor for, at de otte deltagere begyndte at tage deres sygdom seriøst og ikke længere lod stå til. De her otte personer er jo på ingen måde uintelligente, og de vidste også godt, hvad de burde gøre. De havde bare ikke de rigtige ressourcer og den rette opbakning og støtte - den kan komme i mange former - ikke kun via en coach i et tv-program. Derfor er det så vigtigt, at vi som samfund finder løsninger, hvor vi støtter den enkelte i stedet for at pege fingre, og bare siger: "Tag dig sammen!".

Hvorfor er det så svært for den enkelte at lave sit eget U-Turn - og bruge egne trapper i stedet for at skulle kaste sig ud i vandreture i bjergene?

- Det er udfordrende at lave sit eget U-TURN. Ganske enkelt fordi vi mennesker har et grundlæggende dovent instinkt, og der er ikke nogen "straf" nu og her, hvis vi vælger at blive hjemme på sofaen i stedet for at gå en tur. Konsekvenserne, eventuelt i form af sygdom, kommer først senere i livet, og derfor bliver det let at springe over, hvor gærdet er lavest.

- Hvis man ikke har fået den sunde livsstil ind med modermælken, har fået etableret selvtillid tidligt samt skabt en identitet, som er tæt forbundet med sund mad og motion, så kommer vores dovne instinkt hurtigt til at tage over. Herfra er det op ad bakke, men ikke umuligt.

- Hvis man gerne vil lave sit eget U-TURN behøver man ikke gå i bjerge. Størstedelen af U-TURN interventionen foregik i Danmark og den lille bakke ude på Amager Fælled, som deltagerne tilbragte timer på i løbet af det halve år, har haft større betydning for deres helbred end nogen pille tidligere i deres liv.

- De fleste mennesker kan foretage deres eget U-TURN og et U-TURN kan udføres i mange former og intensiteter, så længe man har respekt for sit udgangspunkt. Stay strong, stay graceful!

Mød Chris MacDonald og flere af deltagerne i U-Turn i Aftenshowet på DR1 i aften.

Facebook
Twitter