Tobias' rejseguide: 6 ting du skal opleve på Bali

Uberørte sandstrande, de smukkeste koralrev og dampende kager. Bali er et tropeparadis, som du bør besøge, mener Tobias Hamann.

Kokosnødderne hænger lige til at plukke på palmerne på Bali. Et sted jeg elsker. Indonesien har en mangfoldighed af mennesker, natur og øer, som du ikke finder noget andet sted på kloden.

Indonesien er, med over 16.000 øer, verdens største ørige. Det er også verdens mest folkerige muslimske land. Indonesien er en verden for sig.

Jeg har selv boet på Java, verdens mest befolkede ø, i seks måneder og besøgt Indonesien af flere omgange. Jeg er forelsket. Hver eneste gang bliver jeg overrasket over mangfoldigheden, stemningsskiftene og det uforudsigelige liv, som så mange mennesker lever i pagt med.

Indoneseren forstår at leve livet fra dag til dag og tænker ikke så meget på fremtiden. Når naturkatastrofer og fattigdom er realiteter, så tænker man ikke på fremtiden. Det vil være en for stor mundfuld for mig og for jer at give fif til hele Indonesien, så jeg har valgt at fokusere på de steder på Bali, jeg kan lide.

1. Pertiwi Bakery

Dette sted er kendt for sin sorte kage ”iwel” lavet på mørk og lys rismel, kokossirup, kokosmælk og sesam. En utrolig simpel kage, der er nem at lave – hvis man er indoneser…

Kagen skal nemlig dampes og ikke bages i en ovn. Det er utrolig svært at ramme den rette konsistens, og det er netop konsistensen, der betyder noget for de kageglade balinesere.

Tag herind og sig hej og måske får du lov at prøve kræfter med klisterkagen Iwel!

Lovina Beach er med sit sorte sand slet ikke som de andre idylliske strande på Bali.

2. Lovina Beach, Nordbali

På det nordlige Bali er sandet sort. Det betyder, at dine Instagram-billeder ikke får et fuldstændig perfekt og paradisisk look, men helt ærligt, så vil jeg hellere sole side om side med køer og landmænd end med 1000 andre turister og parasoller… Køer før insta!

Så tag herop og nyd stilheden og det turkisblå Bali-hav og klap en indonesisk ko i røven – og måske en kvinde, hvis du er sammen med sådan én.

3. Ganesha Coral Reef Villas

Et hotel med formidabel beliggenhed ned til egen strand og med lille forfriskende pool. Bartenderen smiler 24 timer i døgnet. Ejeren har studeret kinesisk naturmedicin og har en separat kinesiskinspireret bygning, hvor patentglas med mange forskellige urter og krydderier fra forskellige steder i verden pryder væggene. Han er meget snaksaglig og taler flydende engelsk.

Vandet ud for Menjangan Island gemmer nogle af de smukkeste koraller, jeg nogensinde har set.

4. Snorkling

I området ved Menjangan Island kan man opleve virkelig god dykning og snorkling. Her findes blandt meget andet en smuk væg af koraller, som jeg var meget imponeret over.

Enorme stimer af fisk i eksotiske farver svømmer hyppigt op og ned og langs med væggen, ligesom jeg synes, du skal prøve at gøre.

Man er ikke i tvivl om, hvornår man står foran Munduk-vandfaldet. Det buldrer som torden. Helt klart et besøg værd!

5. Munduk waterfall

Parkér bilen ved restauranten ”Ngiring Ngawedang” og begiv dig ned ad stejle stier til vandfaldets fod. Man er ikke i tvivl om, hvornår man står foran Munduk-vandfaldet. Det buldrer som torden.

Jeg besøgte det også under optagelserne til Bali-programmet, hvilket der kom et meget prætentiøst og storladent billede ud af sidst i udsendelsen.

Men det var for fanden den stemning, jeg kom i, da vi var der. Stemningen af storhed. Måske hang det sammen med, at himlen åbnede sig over os, og troperegnen væltede ned, netop som vi ankom. Et stort øjeblik. Et stemningsskifte.

På øen Lombok får du vandet, strandene og palmerne for dig selv, for turisterne har endnu ikke opdaget stedets charme.

6. Kuta, Lombok, getaway

Naboøen Lomboks sydlige del har endnu ikke oplevet det turistboom, der længe har været hverdag og største indtægtskilde på Bali. Øen er afsluttet af de smukkeste, hvide sandstrande uden de kæmpestore resorts, Bali er så klistret til med.

Det gør selvfølgelig, at det hele bliver meget primitivt på en ferie hertil og at f.eks. udvalget af hoteller, restauranter og barer er meget småt. Men hvis du kan klare dig med lidt mindre og er til lave priser og eventyr, så vil jeg stærkt anbefale området omkring Kuta, Lombok.

Jeg lejede en scooter fra et af de få hoteller, pakkede en taske med badetøj og tropiske frugter og kørte en tur i den varme, fugtige vind, der blæser omkring De små Sundaøer.