Træk vejret gennem næsen

Du præsterer langt bedre under løb og træning, hvis du trækker vejret gennem næsen. Det giver en dybere vejrtrækning og mere ilt i blodet.

(© Colourbox)

Det kan være svært at finde ind i en god rytme med vejrtrækningen, når man løber. Men du har sikkert oplevet, at når det lykkes, så løber man faktisk bedre. Men hvad virker egentlig bedst?

Vejrtrækningen betyder rigtig meget for, hvor hårdt det er at løbe, og hvor godt kroppen kan præstere. Men bør man egentlig trække vejret gennem næsen eller munden, når man dyrker sport?

Ja, umiddelbart kan det måske godt synes som om, at man kan få mere luft ind, hvis man lukker gabet op, end hvis luftmængden skal ind gennem de små næsebor. Men selvom, der er mindre modstand, når vejret trækkes gennem munden, og man kan få større mængder luft ind, er der store fordele ved næsevejrtrækning:

- Når man trækker vejret gennem næsen, filtreres, fugtes og opvarmes luften, hvilket er sundere, forklarer Marina Aagaard, der er master i Fitness og Træning fra Syddansk Universitet.

- Hvis man trækker vejret gennem næsen, får man en dybere vejrtrækning. Det skyldes, at den indre del af næsen er tæt forbundet med det selvstyrende nervesystem, som stimulerer til et langsommere og roligere åndedræt, så der er mere tid til at trække luften helt ned i bunden af lungerne.

Mere ilt i blodetDu får altså mere ilt ud i de dybeste dele af lungerne, hvor iltudvekslingen er størst, hvis du trækker vejret gennem næsen. Men det er ikke det hele:

- Ydermere, så dannes der i næsen et stof, der hedder nitrogenoxid, som trækkes med luften ned i lungerne. Nitrogenoxid udvider blodårerne, så en større mængde af blodet iltes, så der er en større tilstedeværelse af ilt på celleplan: Op til 10-15 procent højere iltning af blodet. Det kan derfor være en fordel under længere løbedistancer, hvis man trækker vejret gennem næsen, siger Marina Aagaard.

Men hvad så, hvis man er forkølet og dermed er forhindret i at trække vejret gennem næsen? Så er man vel nødt til at trække vejret gennem munden?!

- Nej, faktisk vil jeg anbefale, at man så sørger for at pudse næsen rigtig godt, inden man løber, og så stadig væk prøver at trække vejret gennem næsen. For hvis man trækker vejret gennem munden, øger man slimproduktionen i slimhinderne, og så stopper man faktisk endnu mere til.

Man skal øve sig i detSå gør primært det, altså træk vejret gennem næsen. Men det er ikke nødvendigvis noget, man bare kan beslutte sig for at gøre, det kan godt kræve lidt øvelse at lære sig selv det.

- Det kan godt være svært, især ved høj intensitet, at trække vejret gennem næsen. Men man kan træne det fx ved at varme op i 10 minutter og her sige til sig selv, at da skal man trække vejret gennem næsen. Og så i øvrigt bare fortsætte med det, så længe man kan. Men når det begynder at blive svært, skal man gå over til at trække vejret, som man plejer.

- Hvis man prøver at forcere en anderledes vejrtræning, så kan man skabe spændinger og problemer andre steder i kroppen, så det kan jeg ikke anbefale.

Marina Aagaard anbefaler, at man varmer gradvist op, når man skal løbe, fx gå-lunt-jog-løb. Så undgår man også at blive alt for forpustet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk