Vanvid eller vanvittigt spændende nyt motionsløb?

I dag løbes der Zoo Tower Challenge, der inkluderer helt op til 2.184 trappetrin.

Løbet, der inkluderer ind til flere ture op i Zoo-tårnet, blev afholdt for første gang sidste år. (© Copenhagen Tower Challenge)

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 …… 179, 180, 181, 182! Det er antallet af trin i Zoo-tårnet, som ikke længere bare er tårnet i Zoologisk Have, men også et centralt punkt på ruten i Københavns nye årlige tårnløb.

I dag klokken 18 går starten til Zoo Tower Challenge for andet år i træk. De deltagende løbere i det specielle løb kan vælge mellem 6,5 km (hard), 10 km (harder) og 21,1 km (heavy). Oveni kommer op til 2.184 trin – et betragteligt antal højdemeter.

Et løb du ikke lige glemmer

Tårnløb er en relativt ny og mindre kendt disciplin inden for løb. Det vil Copenhagen Tower Run, CTR, ændre på og har efter international model endnu en gang organiseret et tårnløb-event, så danske løbere kan stifte bekendtskab med den form for løb.

Arrangørerne lover, at det er ”løbet, du ikke lige glemmer” og at man får en ny oplevelse, uanset om man forventer at komme i mål som nummer et eller bare gerne vil gennemføre sin valgte distance.

Den appetitvækker har trukket både eliteløbere og motionsløbere til start i aften, hvor de ikke bare løber, men også er med til at støtte VIVA "Together for children" samt Kræftens Bekæmpelses kampagne "Børn, Unge & Kræft".

Sammenlignet med andre løb tæller startlisten indtil videre et begrænset antal løbere, 125 i alt; deltagerantallet er dog begrænset af pladsen i tårnet, så der var rift om årets pladser – og ifølge eventplanlægger Erik Rasmussen har der været stigende interesse omkring årets løb.

Ruten går op og ned mange gange

Tårnløbet starter fra Frederiksberg Rådhusplads og løber til Zoo og op i det særegne tårn, som er bygget i år 1905 og som står 70 meter over havets overflade.

Arrangørerne afslører på baggrund af erfaringerne i 2014, at det er helt sikkert, at løberne får en oplevelse, som fysisk vil kunne mærkes. Dels fordi man som deltager bliver udsat for Frederiksberg Bakke to, tre eller seks gange og dels fordi selve Zoo-tårnet, med de 182 trin, skal passeres, før toppen er nået. Først herefter går det nedad igen.

Efter at tårnet er passeret, får løberne en lille løbetur i Zoologisk Have, hvorefter man fortsætter ud på ruten igen, som skal løbes 2, 3 eller 6 gange; ca. 6,5 km, 10 km eller 21,1 Km.

En veritabel løbe-dille

Tårnløb, tower running eller vertical running, er en hurtigt voksende sportsgren og trend på den international løbescene. Efterhånden løber mere end 100.000 atleter og løbeentusiaster årligt op i tårne, skyskrabere og udendørs trapper verden over for at udfordre sig selv.

På verdensplan er antallet af tårnløb næsten fordoblet i løbet af de sidste fem år, og alene sidste år blev der afholdt mere end 250 tårnløb i 45 lande.

Tårnløbs-tårne omfatter blandt andre New York’s Empire State Building, Polens Rondo 1, Taiwan’s Taipei 101, Mexico City’s Torre Latino, Kinas Canton Tower Guangzhou og Tysklands LVM Tower i Münster.

Bygningshøjder på omkring 91 etager med 2.046 trin såsom Taipei 101 kan Danmark endnu ikke matche, men det kan delvist løses ved at tage flere ture i lokale tårne og højhuse.

I Danmark er tårnløb som konkurrencebegivenhed endnu ung og kører for blot andet år i træk.

Og måske også fremover, for ekstreme og specielle motionsløb som tårnløb ser generelt ud til at tiltrække stadigt stigende opmærksomhed og deltagerantal.

Super træningsform

Trappeløb har i årevis været brugt i idræt til træning af kondition og sprint-evne og som almen kredsløbstræning i motionstræning.

Som motionist behøver man endda ikke engang at løbe op ad trapperne. Alene det at gå opad, løfte sin kropsvægt et antal højdemeter, giver en eminent træning af kredsløbet og høj forbrænding under og efter aktiviteten.

Desuden er træningen funktionel, så man har gavn af træningen i hverdagens trappegang inde og ude. Som ekstra bonus styrkes bagdel, hofter og lår ligesom udholdenheden forbedres.

Marina Aagaard deltager naturligvis selv i Zoo Tower Challenge. Hun lader sig ikke skræmme af en smule trapper:

Marina Aagaard på trapperne. (© Marina Aagaard)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk