Vildmarks-Jon: I dag vælger jeg selv, hvordan mit liv skal være

Før vildmarken følte Jon Jensen, at andre ting styrede hans liv. I dag er det ham, der styrer.

Du husker med garanti den 37-årige mekaniker fra Saltum i Nordjylland, der vandt DR3s populære serie, Alene i Vildmarken.

Ja, rigtigt.

Det var ham med alle fiskene. Ham, der fandt seks halve liter øl i vandkanten. Ham, der fik bakset en tom olietønde ind i sit shelter, så den fungerede som varmeovn. Ham, der i sin ophøjede ensomhed savnede sin familie og sin kone så frygteligt og lovede hende, at når han kom hjem, så skulle de to giftes.

Og ja – det var ham, der sad i den kolde og øde nordnorske vildmark i 45 lange dage og 45 lange nætter.

Jon Jensen blev med andre ord den første danske vildmarksmester. Han høstede ikke en stor pose penge for sin indsats – som tilfældet er det for vinderen af den amerikanske pendant, ’Alone’ – men han høstede til gengæld æren og en anden væsentlig ting: En oplevelse, der gav ham et nyt syn på sit liv.

Det forklarer Jon Jensen således:

- Det var noget af en øjenåbner. Da jeg sad deroppe og var ensom og savnede min familie, så tænkte jeg meget over, at når jeg kom hjem, så skulle jeg lave om på alt! Så skulle jeg prioritere de ting, der var vigtigst. Men efter jeg kom hjem, fandt jeg ud af, at det var lettere sagt end gjort.

Kærlighed og giftermål

Når man er hjemme igen i vante omgivelser, så er det nemlig uhyggeligt nemt at falde tilbage i den gamle rolle. Fandt Jon i hvert fald ud af.

Noget af det, han lovede sig selv deroppe, var, at når han kom hjem, så skulle han giftes med sin kone. Eller det vil sige – de blev faktisk gift på rådhuset som ganske unge og holdt en fin fest dengang, men det tæller alligevel ikke helt, som han siger:

- Vi har altid gerne ville giftes i kirke også – vi går stadig rundt med vielsesringene på venstre hånd, fordi vi kun er gift på rådhuset, og selvom vi har talt om det i alle de år, så har vi aldrig fået det gjort. Men da jeg sad deroppe i Nordnorge alene, fandt jeg ud af, at man skal ikke altid gå og udsætte tingene. Så den 24. marts næste år, samme dag som vores kobberbryllup, der skal vi giftes i kirken og holde et stort vildmarksbryllup.

Selvom det var kærlighedserklæringen til sin familie og sin kone, der fyldte meget i både hans – og sikkert også i seernes bevidsthed - så har oplevelsen i vildmarken også sat sig andre og helt nye spor i ham.

- Hvis jeg skal sammenligne mit liv før og efter ’Alene i vildmarken’, så er der sket rigtig meget, og i dag har jeg godt nok gang i butikken, fortæller han og forklarer supplerende, at før var det arbejdet som mekaniker med fast 8-16 job, der fyldte mest i hans liv – ja, og så holdt han jo af at bruge naturen i sin fritid og holdt to gange om året naturevents for børn- og unge.

Kan lide at have bolden

I dag har han sit eget firma, der ved siden af mekanikerarbejdet, kører for fuld udblæsning. Da Lev Nu taler med ham, fortæller han, at bare for at give et enkelt eksempel så skal han den kommende uge holde to foredrag, to naturevents og en ginsmagning.

Jon og hans kone, Aysel, der skal giftes i kirke i marts næste år. (© privat)

Der har i den grad været rift om ham, lige siden han vandt vildmarksdysten.

- Jamen, jeg synes, det er sjovt. Jeg har nok altid godt kunne lide at være den, der havde bolden, så det falder mig ikke svært at stå foran en masse mennesker og fortælle om mine oplevelser i naturen. Men jeg har også fået træning af nogle gode venner, der er journalister og er vant til at kommunikere, så jeg har fået nogle gode redskaber, forklarer han videre.

Og så synes han, det er sjovt, når folk stopper ham på gaden og lige skal have en selfie og høre ham, hvordan han bar sig ad med at fange så mange fisk, stå imod ensomheden osv.

En lille én at varme sig på

Men den store interesse for ham har også siden resulteret i en bog om vildmarksliv, ’Med Jon i Vildmarken (Turbine) – og som nyeste skud på stammen, så har han været med til at kreere sin helt egen vildmarksgin.

- Ideen var min egen, for jeg har altid været stor tilhænger af, at når man sad der om bålet i vildmarken, så skulle man også have en lille én at varme sig på. Før var det ofte rom, men nu er gin jo ret populært, og jeg syntes, det var en sjov udfordring at finde på en gin, der smager af andet end grannåle.

Så han indgik en aftale med Nordisk Brænderi og gik så ellers i gang med at gå på opdagelse i naturen for at finde ingredienser til sin helt egen gin.

- Det var vigtigt at skabe en lidt sød gin, som både mænd og kvinder kan lide, og det har været sjovt at være med i den proces og finde frem til den helt rigtige smag af natur. Før alt det her skete, havde jeg aldrig i min vildeste fantasi drømt om, at jeg en dag skulle komme til at producere min egen gin, fortæller han.

Mange mennesker er ensomme

Noget af det helt nye, han skal i gang med er at holde foredrag om ensomhed.

- Det er jo et vigtigt emne, fordi så mange føler sig ensomme i dag. Da jeg sad 45 dage i vildmarken, fandt jeg også selv for alvor ud af, hvad det vil sige at være ensom – og hvad er det, der gør, at ensomhed er en svær størrelse at have med at gøre. Og kan man bruge ensomhed konstruktivt, hvis man lærer, hvordan man skal håndtere den?

- Jeg lærte meget om at være mig. Normalt er der så meget, der er med til at afgøre, hvem man er, og hvad man skal i kraft af alle de roller, man har – som ægtefælle, som far, på arbejdet osv. Men når man sidder der alene, så finder man ud af, at jeg er jo bare Jon – jeg havde ingen roller, jeg skulle leve op til, det var kun mig, der bestemte mine valg – skulle jeg gå ned og fange flere fisk, skulle jeg tænde op i bålet osv. (Der var ingen at spille bold op af, og det er jo ligesom ikke meningen med livet). Man får lov til at mærke sig selv, i hvert fald.

Livet skal prioriteres

Jon vender stadig tilbage til sine egne oplevelser med blandt andet ensomhed i vildmarken og minder sig selv om, hvor vigtigt det er for ham at være i stand til at foretage sine egne valg og have følelsen af, at være den, der har styringen i sit eget liv.

- Jeg er blevet mere skarp i mine prioriteringer, jeg er ikke den samme, som jeg var før – i dag er det vigtigt for mig, at jeg selv vælger mit liv, som jeg ønsker det. Det håber jeg, at jeg kan blive ved med.

Jon fortæller videre, at i forhold til tidligere, så er der for alvor byttet rundt på rollerne i hjemmet i Saltum. Før var det hans kone Aysel, der har siddet i kommunalbestyrelsen i Jammerbugten Kommune i fire år, der konstant havde en overfyldt kalender – i dag er det Jon, mens hans kone hjælper til, når han har outdoor arrangementer.

Han har mange jern i ilden. Ved siden af arbejdet som mekaniker er han konstant på farten for at holde foredrag eller undersøge nogle af de mange henvendelser, han får – som fx et rejsebureau, der ville have ham til at være guide på en rejse til en øde ø ved Filippinerne.

- Det er en stor tilfredsstillelse at være i stand til at leve af det, jeg brænder for – at formidle naturen – og jeg er glad for, at jeg og ’Alene i Vildmarken’ har været en stor inspiration for så mange mennesker.

Facebook
Twitter