Weekendgæster? Undgå at fejle som vært

Her er tjeklisten til værten, der vil strutte af overskud og nærvær.

Du behøver ikke at være en god kok for at blive en god vært, mener en ekspert i etikette. (Foto: © Colourbox.com, Colourbox.com)

Mange af os bruger weekenden til at invitere gæster på et velsmagende måltid og et godt glas vin. Og selvom menuen er vigtig, er den ikke afgørende. Tværtimod.

Nej, det er faktisk lidt vigtigere, at du har styr på, hvordan du skal gebærde dig som vært.

- Det kan lyde banalt, men som vært skal du huske på, at dine gæster skal føle sig ventede og velkomne, fastslår Sanne Udsen, som er forfatter, foredragsholder og ekspert i etikette.

Ryd op, og gør rent

Det kræver ganske enkelt forberedelse, hvis man vil styre uden om de mest åbenlyse faldgruber som vært.

- Dit hjem behøver ikke at ligne en billedserie fra et boligmagasin, men det nytter ikke noget, at stuen sejler og sofaen er fyldt med gamle aviser. Sørg for eksempel også for at have gjort en velkomstdrink klar, som gæsterne kan nyde, mens du gør middagen klar til servering, siger Sanne Udsen.

Afhængigt af hvor formel aftenen skal være, kan det også være en god idé at lave en bordplan på forhånd.

Maden er ikke vigtig

Når først gæsterne er blevet bænket omkring bordet, træder værtskabet ind i en ny fase. Nu drejer det sig ikke længere om ord og handlinger, men om indholdet på tallerknen.

Og modsat hvad de fleste af os måske tror, så handler det ikke om at lave mad, der er en Michelin-stjerne værdig, forklarer Sanne Udsen:

- Det er bedst at fokusere på retter, der ikke er til at ødelægge. Med andre ord er det altså ikke en god idé at kaste sig ud i komplicerede retter, hvis ikke evnerne rækker til det. Og sørg så ellers for, at der er rigeligt med både mad og drikke. Som gæst skal man ikke have oplevelsen af, at man spiser værterne ud af huset.

Tjekliste til dig som vært

  • ​Overvej, hvem du inviterer, og hvordan de passer sammen socialt set. Overvej, om der skal laves en bordplan

  • Få gæsterne til at føle sig ventede og velkomne. Hvis du for eksempel bor i et hus, kan du stille levende lys ved hoveddøren. Detaljerne gør en forskel

  • Ryd op, og gør rent

  • Forbered for eksempel en velkomstdrink til gæsterne, som de kan drikke, mens du anretter maden

  • Sørg for at lave rigeligt med mad, og hav lige så rigelige mængder drikkevarer klar til gæsterne. De skal ikke have en oplevelse af, at de spiser og drikker dig ud af huset

  • Hvis alt andet fejler: Glæd dig over, at du har inviteret nogle gode mennesker, der tager ansvar som gæster. Det vil sige at de kommer til tiden, ikke surmuler ovre i et hjørne og at de taler med alle andre i selskabet. Også dem de ikke kender​