Hov, huskede du at vaske dine hænder?

Det sparer os for smitte og mange sygdomme, hvis vi husker at vaske hænderne ofte, forklarer læge Britta Weyer.

Husk at vaske hænderne grundigt - det er et godt værn mod at blive smittet. (© COLOURBOX)

Et nyt forsøg med sæbedispensere har vist, at det står skidt til med sundhedspersonalets - og patienter og pårørendes - håndvask efter fx toiletbesøg.

Og hvorfor er det nu, at både personale på hospitaler og institutioner - og alle vi andre - skal huske dét med håndvasken? Det skal vi, fordi smitte hurtigt spredes via vores hænder.

Læge Britta Weyer, der blandt andet svarer på spørgsmål her på Lev Nu forklarer, at en god gang håndvask kan spare dig og dem, du omgås, for meget!

- Influenza på omgang på arbejdspladsen, maveonde i børnehaven, host og nys i bussen – virus og bakterier, der kan risikere at gøre os syge, lurer alle vegne.

- Men den altovervejende del af smitten sker gennem berøring, oftest med hænderne. Vi hilser på hinanden, tager i de samme dørhåndtag og så videre, med de hænder, vi lige har snydt næse eller tørret os bagi med! Og her har vi chancen for at gøre noget.

Vask giver færre syge

- En god gang håndvask – eller håndsprit, hvis der ikke lige er vand og sæbe ved hånden – gør det af med størstedelen af de små bæster, og dermed kan vi både beskytte os selv og de næste, vi kommer i berøring med. Adskillige undersøgelser har bekræftet, at det virker – god håndhygiejne mindsker rent faktisk antallet af sygdomstilfælde, forklarer Britta Weyer.

Især er god håndvask oplagt efter toiletbesøg og efter man har pudset næse – eller inden man skal lave mad eller spise.

- Risikoen er størst dér, hvor mange mennesker er i kontakt, og hvor nogle er særlig modtagelige, som små børn eller syge mennesker. Daginstitutioner og sygehuse har derfor særlig pligt til at være opmærksom på ikke mindst håndhygiejnen, men det gælder såmænd alle os andre med – pas på jer selv og hinanden, blandt andet ved at huske at vaske hænder!

Sådan vasker man sine hænder:

  • Hænder og håndled fugtes inden sæbe/ vaskecreme kommes på.

  • Sæben/vaskecremen fordeles grundigt på håndfladen, mellem fingrene, på hver finger, på håndryggen og omkring håndleddene.

  • Vask håndfladerne, mellem fingrene, fingerspidserne, tommelfingrene, håndryggene, og håndleddene grundigt i minimum 15 sekunder.

  • Skyl sæben/vaskecremen af og dup hænderne helt tørre.

  • Ved håndbetjente vandhaner: Luk hanen med papirhåndklædet.

​Sådan desinficerer man sine hænder:

  • Hånddesinfektion skal udføres på synligt rene og tørre hænder.

  • Påfør desinfektionsmidlet i så tilpas en mængde, at hænderne kan holdes fugtige ved indgnidning i mindst 30 sekunder.

  • Gnid håndfladerne, mellem fingrene, fingerspidserne, tommelfingrene, håndryggene, og håndleddene grundigt i minimum 30 sekunder.

  • Hånddesinfektionsmidlet gnides ind, indtil hænderne er tørre.

  • Hånddesinfektion er hurtigere at udføre end håndvask!!! Det er mere effektivt til at fjerne mikroorganismer og er desuden mere skånsom for hænderne.

Kilde: Statens Serum Institut

Facebook
Twitter