Tema Tværs - du er ikke alene

I 1980'erne ringede hundredvis af unge ind til radioprogrammet Tværs for at fortælle om alt fra ulykkelig kærlighed og mobning til incest og vold i barndomshjemmet.

I den anden ende af røret var det ofte den tidligere producer på Tværs Steen Nordlund Henriksen, der tog imod opkaldene, før de blev stillet videre til værten Tine Bryld.

Hør første Tværs-program med vært Sara Bovin her.

Men hvordan er det at tage imod opkald fra unge, der er udsat for vold og seksuelle overgreb, eller er så ensomme, at de snart ikke kan mere. Hvad var det Tværs kunne, og er der fortsat brug for programmet i dag?

Det fortæller Steen Nordlund Henriksen her:

Steen Nordlund Henriksen (nederst th.) er 67 år og tidligere producer på Tværs igennem 1980’erne. Han arbejder fortsat i DR. Her ses han sammen med en del af redaktionen på "Ungdomprogrammet P4" på P1. (Foto: Helge Jensen © (c) DR)

Jeg tænkte, det kan man bare ikke byde et ungt menneske. Hun var jo på selvmordets rand.

STEEN NORDLUND HENRIKSEN, TIDLIGERE TVÆRS-PRODUCER

Jeg var ansat på ungdomsprogrammet ”P4 i P1”, som det hed den gang. Der havde jeg varierede opgaver. Man var dels producer på Tværs, men man lavede også 10 minutter lange indslag om ungdomsproblemer. Vi sendte Tværs fra det gamle radiohus på Frederiksberg, hvor produceren mødte ind sammen med Tine Bryld og gik i studiet, og så kunne de unge ellers ringe ind.

Den gang blev der sendt to udsendelser. Et tidligt på aftenen med lidt lettere problemer og et program senere med de tunge emner. Det kunne være alt fra forældre, der havde et misbrug, hvor barnet skulle tage vare på det hele, til seksuelle overgreb og identitetsproblemer.

Tværs - Du er ikke alene

Tværs er tilbage med Sara Bovin som vært.

Sara Bovin er 32 år gammel, uddannet tv-tilrettelægger og har lavet flere tv-programmer om udsatte unge blandt andet POV på DR3.

Hvis du har et problem, som du gerne vil dele med Tværs, kan du skrive til skrive til Sara Bovin på Facebook i gruppen Tværs - Du er ikke alene.

Tværs sendes hver søndag klokken 20:03 på P3 og kan også høres som podcast.

En bølge af incest

I 1980’erne kom der en bølge af incestproblemer. Jeg var fast på P4 fra 1980 til 1988, og der begyndte de at dukke op, og man fik åbnet op for noget, der ledte frem til endnu flere.

Hvis en pige ringede ind med incestproblemer, var det ofte ikke noget, de sagde med det samme. Så startede de med at fortælle, at det ikke gik så godt i skolen, eller at de følte sig udenfor. Efter ti minutter gjorde Tine Bryld så den unge ikke kunne høre os og sagde, ”jeg tror, der er andre problemer.” Det havde hun en god fornemmelse for. Langsomt, når tilliden og kontakten var der, brød den unge sammen og sagde, der var noget andet, de, de ville snakke om. Det skete ofte.

Indblik i andre unges liv

Min opgave som producer var at skære ind til historien, så den fik det rigtige forløb.

Man tænkte, nu tager jeg ud og giver hende et kram, men det kunne man ikke.

STEEN NORDLUND HENRIKSEN, TIDLIGERE TVÆRS-PRODUCER

Mange unge uden problemer fik et indblik i, hvordan andre unge i det her land havde det. Tværs åbnede folks ører og øjne for, hvordan verden hang sammen. Det også jo også en af grundene til, at man sendte det.

Tine Bryld havde også en fantastisk indlevelse, forståelse og indsigt i, hvordan man skulle tale med de unge mennesker. Men også give dem et spark. Det var meget vigtigt, at det også var handlingsanvisende. Hvad kunne du selv gøre? Hvad ville der ske, hvis du sagde noget til dine forældre. Har du en kammerat, du kan bo hos?

Fakta om Tværs

Tværs er et rådgivningsprogram i radioen, der gik i luften for første gang i 1972.

Den gang blev programmet sendt i "Ungdomsprogrammet P4" på P1. Senere hen rykkede programmer til P3.

De første år rådgav to værter de unge: Tine Bryld og Emil Klausbøl. Efter et par år med Tværs blev Emil Klausbøl først syg og døde nogle år senere.

Derefter sad Tine Bryld alene bag mikrofonen, hvor hun blev siddende helt indtil 2008.

Herefter tog Emil Nørlund over med Tine Bryld som rådgiver.

Tine Bryld blev i slutningen af 2010 ramt af en hjerneblødning og døde i april 2011. Hun blev 71 år gammel.

Det mest ensomme menneske

Jeg husker en dag, hvor en pige ringede ind, der aldrig så sine forældre og skulle tage sig af sin lillesøster. Hun skulle tage ansvar for alt. Forældrene bestyrede et værtshus, og hun så dem aldrig. Hun var det mest ensomme menneske. Jeg tænkte, det kan man bare ikke byde et ungt menneske. Hun var jo på selvmordets rand. Man tænkte, nu tager jeg ud og giver hende et kram, men det kunne man ikke. Man kan ikke tage ud til dem alle sammen, men så håber man på, at programmet hjalp. Og det tror jeg, det gjorde.

Jeg husker også tydeligt en dreng, der ringede ind. Han havde passet sin mor, der var syg, i tre år. Nu havde hun ligget derhjemme død i en måned. Så ensom kan man være. At man dør, uden at nogen lægger mærke til det.

Stolt af tiden på Tværs

Personligt er jeg så glad for at have været en del af et program, der hjalp unge, som virkelig havde behov for det. Det er noget af det vigtigste, der har været i DR.

At have den ventil at kunne ringe ind til hele Danmarks reservemor og få den behandling og gode råd. Det står for mig som noget stort, og jeg har været stolt over at være med til at lave det.

Tine Bryld under optagelserne af hendes sidste udgave af Tværs i efteråret 2008. (Foto: Agnete Schlichtkrull © (c) DR)

Samme problemer – nye tider

Nogle af de problemer vi havde, det er de samme i dag. Jeg tror, du er lige så ulykkelig i dag, hvis du er droppet af kæresten, som du var i 1988. Et ungt, følsomt mennesker vil til hver en tid være et ungt, følsomt menneske.

Der vil altid være plads og behov for den slags rådgivning, som Tværs tilbyder.

Steen Nordlund Henriksen, tidligere tværs-producer

Men der er jo også nye problemer. I dag er der jo problemer med nøgenbilleder på nettet og alt, hvad det medfører. I gamle dage skrev man måske bare et brev. Der er andre måder at mobbe på og være uden for.

Incest er desværre det samme, hvilket man også kan læse. Der er overgreb i den ene by efter den anden.

Tiderne forandrer sig, og det kan skabe nye problemer. Der vil altid være plads og behov for den slags rådgivning, som Tværs tilbyder.