Det brune værtshus lugter af cigaretrøg, øl, cola og hyggelig omsorg. Vi er på Skovvejen 23 i Aarhus, hvor Cirkuskroen ligger. Bag baren står Klovnen, den 58-årige ejer, som har haft stedet i næsten 20 år.

Han elsker sit værtshus og stamgæsterne og de over tusinde klovne, der hænger i loftet, står på hylder, i vindueskarme, og hvor der ellers er plads til klovnene.

For Spritteren, Cola Kim, Gitte Røg, Borgmesteren, Eva og alle de andre stamgæster betyder Cirkuskroen mere end et sted, hvor de kan nyde øl, vin eller cola med gode bekendte.

Jeg har haft brug for nøglerne to gange - heraf det ene ved et dødsfald.

Klovnen, ejeren af Cirkuskroen

Krolokalet samler også gæsterne om kroquiz, andespil og mortensaften i november og det årlige weekendophold et sted ude i landet i en af forårsmånederne.

Klovnen passer på nøgler

En stribe af stamgæsterne bruger nok Cirkuskroen som et værn mod ensomhed og isolation. Her snakker vi med hinanden, siger Kim Skrald:

- Der er ikke noget TV, så hvis du vil se en fodboldkamp, må du finde en anden bar. – Vi snakker også meget og følger med i hinandens liv.

Klovnen, hvis rigtige navn er Lars Brændstrup Andersen nikker ja til, at stedet – for nogle – beskytter dem mod ensomheden:

- 10-12 stamkunder har afleveret nøgler til deres lejligheder sådan, at jeg kan komme ind, hvis de ikke dukker op og heller ikke tager telefonen. Nogle synes, at det er trygt, at der hænger en nøgle her, hvis de falder i lejligheden og ikke kan lukke op.

- Jeg har haft brug for nøglerne to gange - heraf det ene ved et dødsfald.

Samles foran skærmen

I aften har der sneget sig en 40 tommer Tv-skærm ind på Cirkuskroen. Ejeren vil nemlig se Tv-programmet ”Indefra med Anders Agger – Cirkuskroen:

- Vi har klaret quizzen inden, vi skal programmet sammen.

Når Klovnen holder fri onsdag og søndag eller tager de to gange fire dages ferie hvert år, så finder gæsterne enten tjeneren Gitte Røg, Klovnens kone Gitte eller deres datter Pernille bag bardisken.

Syv ting du ikke ved om Cirkuskroen:

  • Der er omkring 1200 klovne på Cirkuskroen
  • Ejeren, Klovnen har fået dem alle foræret. Nogle fra børn, som med sammen et par voksne har afleveret en klovn.
  • De mange klovne bliver talt op en gang om i forbindelse med den årlige rengøring.
  • Det tager 6-7 personer tre dage at gøre klovnene rene.
  • Gæsterne kan for en 20'er gætte antallet af klovne.
  • Den, som gætter rigtig eller kommer tættest på antallet, får halvdelen af puljen med 20'ere.
  • Den anden halvdel af 20'erne går til hospitalsklovnene.

Lars Brændstrup Andersen har en fortid som ølkusk hos Ceres, inden han for cirka 20 år siden overtog Cirkuskroen. (Foto: Dr © dr)

Indefra med Anders Agger

  • Journalist og tv-vært Anders Agger har i fire dage besøgt et af de ældste brune værtshuse i Aarhus, Cirkuskroen.