15 råd til et sundere liv

Der skal 15 små skridt til, hvis du ønsker at sadle om og gøre dit liv mere sundt - hele vejen rundt. Få guiden her.

glad
Positive tanker er blandt de 15 gode råd til en mere sund tilgang til livet. (© COLOURBOX)

Den amerikanske netavis Huffington Post har udarbejdet 15 råd til et mere helstøbt sundt liv:

Rådene lyder således:

  1. 1

    Mind hver dag dig selv om, at du er taknemmelig for hver eneste dag, du har. Måske et lille ritual hver aften, før du går til ro.

  2. 2

    Find frem til din helt egen anti-stress metode. Det kan være vejrtrækning, beroligende musik eller et andet værktøj, der passer lige til dig.

  3. 3

    ​Sørg for hele tiden at lære dig nye ting. Hjernevirksomhed er nemlig godt for dit mentale helbred.

  4. 4

    Dediker noget af din tid til at hjælpe andre mennesker. Når man gør noget godt for andre, bliver man selv et gladere menneske.

  5. 5

    ​Find lige præcis den motionsform, som du holder mest af. Hvis motion bliver en sur pligt, så er det ikke lysten, der driver værket. Prøv dig frem til du finder det, der gør dig mest glad.

  6. 6

    Lav en aftale med dig selv om at du skal røre dig tre til fire gange om ugen. Du bliver både mere sund, smukkere og gladere af at holde dig i form.

  7. 7

    ​Sæt dig for, at du skal bevæge dig mere i hverdagen - du skal ganske enkelt øge antallet af de daglige skridt. Tag trappen, gå til og fra stationen, konkurrer med dig selv og andre om at gå så meget som muligt hver dag.

  8. 8

    ​Erstat dine daglige sodavand, kaffe eller te med - mere vand!

  9. 9

    ​Fyld din tallerken med mad i alle regnbuens farver: Jo mere frisk frugt og grønt i alle farver - jo sundere bliver din tallerken.

  10. 10

    Tag din egen mad med på job. Pak en frisk sandwich eller en box med salat, så ved du præcis, hvad du puter indenbords af kalorier og vitaminer.

  11. 11

    Lav hjemmelavet mad hver dag - eller i hvert fald som hovedregel. At spise ude ofte er både dyrt og kan også hurtigt blive for usundt.

  12. 12

    ​Hold pauser i løbet af din dag. Sørg for at holde pauser, fx i forbindelse med frokost, hvor du kommer væk fra din computer (eller andet arbejde), gå ud og træk frisk luft eller tag nogle dybe knæbøjninger, før du sætter dig tilbage til arbejdet.

  13. 13

    Få så meget dagslys som muligt. med sollys får du dagligt D-vitaminer, og dagslyset hjælper også med at regulere dit indre dag-nat ur.

  14. 14

    Skru ned for tv - og andre skærme, store som små, når du nærmer dig sengetid. Studier viser, at de elektroniske skærme har indflydelse på din søvnkvalitet.

  15. 15

    Få søvn nok. Voksne har brug for cirka syv timers søvn i døgnet.

Gode råd giver mening

Huffington Post skriver, at det kan være svært at implementere alle 15 gode råd på en og samme gang, men sæt dig dine egne mål og delmål i form af en eller flere af ovenstående - så er der en større chance at komme igang med arbejdet mod et sundere 2015.

Lev Nu har bedt læge og brevkasseredaktør her på siden, Britta Weyer, om at kigge de 15 råd efter i sømmene.

Britta Weyer kommenterer dem på følgende led:

- Det er nogle fine råd: Men det gælder om at få det til at blive til noget!

- Rådene om motion handler om at satse på det, der er sjovt, på de daglige vaner og så på at holde ved – alle tre er rigtig fornuftige.

Danskerne laver mad selv!

- Kostrådene er tydeligvis møntet på amerikanere – herhjemme er vi mere vant til at lave både vores aftensmad og madpakke selv! Og vi er også rimelig gode til at huske grøntsagerne, men det skader selvfølgelig ikke at blive mindet om det en ekstra gang.

Ligeså forholder det sig ifølge Britta Weyer med den at drikke vand i stedet for søde drikke, mens den med kaffen måske nok rammer plet:

- Rådet om at gå ud og få sig noget solskin hver dag – det ville da være både skønt og sundt – men her, i en dansk, grå vinter, hvor det knapt er lyst, når man går på arbejde og tager hjem igen, kan det være svært.

Skærmfrie råd er også gode

- At holde sig fra skærmlys fra fjernsyn, computer og lignende om aftenen, af hensyn til den vigtige nattesøvn, er bestemt også et godt råd– men heller ikke helt nemt at passe ind i en dansk hverdag, hvor vi både skal ordne regninger, forsikringer, korrespondance, og jeg skal komme efter dig selv– det foregår jo foran en skærm og typisk om aftenen.

- Hjerne-rådene om at lære nyt, stresse af, huske pauserne, tænke positivt ved at skønne på det, man har, og tænke på at hjælpe andre er der helt sikkert også mange, der vil kunne bruge til noget – andre vil sikkert ryste på hovedet.

- Men som bladet konkluderer– pluk det, du kan bruge, og læg kræfterne der, hvor du kan ændre dine vaner til det bedre for dig selv!