250.000 børn skal lege sig sundere

Danmarks største sundhedsevent begynder i dag i skolerne.

Bevægelse vil få ekstra stor fokus i skolernes undervisning og pauser de næste tre uger. (© Getty Images)

En kvart million børn kommer de næste tre uger til at røre sig endnu mere, end de plejer i skolen.

Samtidig får de ekstra fokus på søvn, grøntsager og andre sunde vaner.

Rekordmange skoleelever er nemlig tilmeldt sundhedsugerne i projektet ’Aktiv rundt i Danmark’.

- Vores motto er, at det skal være sjovt at være sund. Begrebet sundhed fylder ikke meget i børns hjerner, men hvis vi gør sundhed til sjove aktiviteter, så kan vi lege de gode vaner ind i børnene, siger projektleder Anders Flaskager fra University College Syddanmark.

Sundhed bliver til en sjov leg

I løbet af de tre sundhedsuger skal eleverne hver aften notere, om de eksempelvis har fået motion, grøntsager og nok søvn.

Jo sundere vaner, jo flere point får eleven og klassen, som deltager i et slags spil, hvor man konkurrerer med andre klasser.

Derudover får lærerne materiale med idéer til bevægelse i undervisningen og pauserne, og årets tema er sjipning, så alle elever får et sjippetov og en lang række forslag til lege og øvelser.

- Sjipning er et godt eksempel på sjov leg kombineret med motion, som nemt kan laves både i skole og derhjemme, siger Anders Flaskager.

Vores kultur gør børn inaktive

Han mener, at der er god grund til fortsat at prioritere motion og sundhed i skolerne.

Forskning har nemlig vist, at i 2020 vil usund livsstil være årsag til omkring 70 procent af alle sygdomme, der medfører døden.

- Børn er spontant meget fysisk aktive, men de udsættes for en kultur, der gør dem inaktive. Færre børn cykler og går til skole, og fysiske lege lege er i dag ofte blevet erstattet af stillesiddende aktiviteter som fjernsyn, computerspil og internettet, siger Anders Flaskager.

- Vi ved fra en række undersøgelser, at vores livsstil ofte grundlægges i barndommen. Så vi skal ændre de usunde vaner i børne- og ungdomsårene, inden de usunde vaner bliver alt for naturlige og følger børnene ind i deres voksenliv.

FacebookTwitter