Krop

Æbler kan få halsen til at klø

Se, hvilke madvarer, du skal passe på, hvis du er allergisk over for pollen.

Pollenallergikere skal prøve sig frem, når de spiser frugt, grønt og nødder. (© Colourbox.com)

Kroppen har af og til svært ved at kende forskel på de stoffer, der giver os allergi. Derfor oplever omkring halvdelen, der lider af høfeber, allergiske symptomer, når de indtager bestemte fødevarer.

Problemet opstår særligt med frugt, nødder og grøntsager, men også krydderurter og krydderier kan give problemer.

- Nogle får noget kløe i munden, mens andre får voldsomme reaktioner med hævelser og chok på grund af krydsreaktioner, siger Ronald Dahl, der er Professor ved Dermato-Venerologi og Allergicentret på Odense Universitetshospital.

Heldigvis er krydsreaktionerne som regel ikke farlige. Til gengæld er de ubehagelige og rammer både børn og voksne.

Hele året rundt

På listen over de mest ubehagelige fødevarer findes hasselnødder og æbler, og er man allergi over for pollen fra både birk, græs og bynke, er det med at være opmærksom.

Normalt generer pollenallergi kun i sæsonen, men reagerer man også på madvarer, skal man ifølge Ronald Dahl være opmærksom hele året rundt.

- Det eneste man næsten kan gøre er at undgå de fødevarer, man ikke kan tåle. Det kan være noget af en byrde, forklarer han.

Tilbered dit æble

Der er dog et par råd, man kan følge, hvis man oplever den kløende fornemmelse i halsen. Blandt andet kan man prøve at fjerne skrællen på sine frugter og grøntsager.

En anden mulighed er at tilberede dem.

- Ofte er det de rå frugter, der er problemet, og nogle kan bedre tåle dem, hvis de er kogte eller bagt op. Et friskt æble kan for eksempel kommes i mikroovnen, forklarer professor Ronald Dahl.

Bliv testet

Ifølge Astma-Allergi Danmark bør allergikere gå til lægen og få en priktest eller blodprøve, så det bliver muligt at navigere i madvarerne uden at klø i gane og hals.

- Det er vigtigt at vide, hvad for en allergi man har, for så kan man specifikt se i vores skema, hvad man ikke kan tåle, siger Anne Holm Hansen, der er vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Heldigvis er der også en positiv-liste: Mange pollenallergikere kan nemlig uden problemer tåle banan, citrusfrugter, ananas, melon, vindruer, ribs, solbær, jordbær og hindbær.



Facebook
Twitter