Aids-dag markeres over hele verden: Her er sygdommens historie

Aids har siden begyndelsen af 80'erne kostet knap 40 millioner mennesker livet på verdensplan.

 • Hvert år 1. december bliver tusindvis af lys tændt på Gammeltorv i København for at markere international Aids-dag, der støtter kampen mod aids. (Foto: Andreas Beck © Scanpix)
 • I 1981 bliver aids for første gang registreret af det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse. Året efter får sygdommen sit navn. Igennem 1980'erne fylder historier om sygdommen ofte avisernes forsider. (Foto: Van D. Bucher)
 • Jens Ole Nielsen, som i 1981 er reservelæge og senere professor og chef for den nyoprettede infektionsmedicinske afdeling på Hvidovre Hospital, får i juli samme år to patienter med mystiske symptomer. Det homoseksuelle par har feber og kiloene rasler af dem efter en rejse til USA. De er Danmarks første aids-patienter. Nielsen optræder hyppigt gennem de næste mange år i de danske medier som ekspert på hiv og aids. (Foto: JAN JØRGENSEN © Scanpix)
 • Hiv-virusset bliver i 1983 identificeret af den franske virolog Luc Montagnier. (Foto: For editorial use only)
 • Den danske skuespiller Susse Wold har siden 1986 været præsident for Aids-Fondet. Her ses hun ved et arrangement i 1996. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)
 • Sanne Salomonsen, Søs Fenger, Thomas Helmig og Anne Linnet står i 1988 bag singlen "Den jeg elsker, elsker jeg", som er en del af Sundhedsstyrelsens oplysningskampagne om aids og hiv. Her ses Lis Sørensen og Sanne Salomonsen ved en støttekoncert til fordel for aids i 1994. (Foto: MOGENS FLINDT)
 • Den danske dj, radio- og tv-vært Kim Schumacher dør af aids i 1990 efter kort tids sygdom. Han var blandt andet vært på P3 i 1980’erne og lavede quizprogrammet Labyrint på tv. Schumacher bliver 41 år gammel. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)
 • Forsangeren i det legendariske rockband Queen, Freddie Mercury, dør af aids i 1991 som 45-årig. Blot dagen inden hans død er det blevet annonceret, at han lider af sygdommen. Året efter hans død finder en hyldestkoncert sted på Wemblev Stadion i London, hvor stjerner som David Bowie og George Michael optræder for at samle penge ind til kampen mod aids. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)
 • Prinsesse Diana arbejdede for at gøre verden opmærksom på hiv og aids, og det chokerer mange, da hun i 1987 giver hånd til en aids-patient foran alverdens rullende kameraer. At hun tilmed gør det uden handsker, ændrer mange folks (forkerte) opfattelse af, at sygdommen kan sprede sig via berøring. - Hiv gør ikke folk farlige at kende. Du kan give dem et håndtryk og et kram. Guderne skal vide, at de har brug for det, sagde prinsessen, som her ses med en aids-patient i 1991. (Foto: CARLOS SANTANA © AFP or licensors)
 • Den røde sløjfe, som blandt andet bruges for at vise sympati med sygdommens ofre, bliver introduceret i 1991. Den første kendis, som bærer sløjfen, er skuespilleren Jeremy Irons. (Foto: NAVESH CHITRAKAR © Scanpix)
 • Hollywood-filmen 'Philadelphia' får premiere i 1993. Tom Hanks spiller hovedrollen som en advokat, der skjuler, at han er homoseksuel og har aids. Filmen vinder to Oscars. (Foto: TRI STAR PICTURES / Album)
 • Palle Lykke Ravn er en af de 91 danske bløderpatienter med sygdommen hæmofili, som gennem 80'erne og 90'erne bliver smittet med hiv gennem deres behandling. Den såkaldte blødersag betegnes som danmarkshistoriens største medicinskandale og ender i en stor retssag i midten af 90'erne. I dag må homoseksuelle mænd ikke donere blod. (Foto: Birgitte Rødkjær)
 • Den danske sanger Thomas Buttenschön er født med hiv. Hans biologiske forældre døde af aids i henholdsvis 1994 og 1995. Buttenschön, som her ses med sin daværende kone Cana Buttenschön, lever et fint liv, og han har - fordi han er velbehandlet - fået to børn, som ikke selv er smittede. Sidste år fik Buttenschøn Aids-Fondets hiv-pris "for sin vedholdende indsats for at nedbryde fasttømrede forestillinger om sygdommen og de mennesker, der lever med den." (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)
 • Siden 2011 har prinsesse Marie været protektor for Aids-Fondet. I eftermiddag klokken 15 tænder hun lys i hovedstaden for at mindes ofrene for sygdommen. (Foto: Claus bech © Scanpix)
1 / 14

I anledning af World AIDS Day eller bare international Aids-dag tændes tusindvis af lys i eftermiddag i København for at mindes de mennesker, der gennem tiden er døde af aids.

Prinsesse Marie, som er prorektor for Aids-Fondet, er med til at tænde lysene klokken 15. Siden 1994 er dagen blevet markeret i Danmark, men historien om aids begynder helt tilbage i 1981, hvor virusset første gang bliver registreret af det amerikanske sundhedsvæsen.

Sygdommen, som blandt andet smitter gennem blod, fylder for alvor i mediebilledet gennem 1980'erne og 1990'erne, og budskabet om at dyrke sikker sex ved at huske kondom bliver råbt højt igen og igen.

Selvom det er begrænset, hvor meget vi i dag hører om virusset hiv, som kan forårsage den dødelige sygdomstilstand aids, er der fortsat knap 40 millioner mennesker på verdensplan, som lever med hiv.

I Danmark antager man, at omkring 6.200 personer lever med hiv. Antallet af nye smittede har ligget stabilt omkring 200 i Danmark gennem en længere årrække.

Kilder: Aids-Fondet, BBC, Time Magazine, BT, Hvidovre Hospital og TV 2.

FacebookTwitter