Anne-Louise har problemer med at sove: Det er lidt som at gå rundt i en klokke

Med hjælp fra psykologisk søvnbehandling er Anne-Louise Saabo Johnsen stort set sluppet af med sine søvnproblemer.

Anne-Louise Saabo Johnsen er 51 år og bor i Højbjerg ved Aarhus. Hele sit liv har hun haft svært ved at sove. (© dr)

- Det er lidt som at gå rundt i en klokke, når man ikke får sovet. Det runger i hovedet, øjnene kløer, og det er svært at koncentrere sig og bevare overblikket.

Beskrivelsen kommer fra 51-årige Anne-Louise Saabo Johnsen. Hun er én af de mange danskere, der har problemer med at sove.

Hele sit liv har hun kæmpet med omfattende søvnproblemer – især hvis hun skulle præstere noget særligt, havde et møde, skulle holde et oplæg eller bare på ferie.

- Når jeg så endelig faldt i søvn, kunne jeg næsten ikke få nok, men så ringede vækkeuret, og så skulle jeg op igen, siger hun.

Bange for at dø

I 2009 blev Anne-Louise Saabo Johnsen diagnosticeret med brystkræft.

Selvom hun blev kureret for cancersygdommen, blev søvnproblemerne kun værre. Hun turde ikke længere sove af frygt for ikke at vågne op igen.

- Når man lægger sig og skal sove, så giver man jo slip. Så lukker man sine øjne, trækker vejret dybt og falder hen. Dén fornemmelse, dét øjeblik, det føltes – dengang - som om man døde lidt. Det lyder tosset, men det var sådan, det var, forklarer hun.

- Når jeg endelig faldt i søvn, kunne jeg vågne op igen med det samme, og så falde i søvn og vågne op, og så falde i søvn. Min krop gav simpelthen sådan et gib.

Psykologisk søvnbehandling

Anne-Louise Saabo Johnsen er langt fra den eneste, der døjer med søvnproblemer.

Faktisk sker det for 10 procent af befolkningen, og ifølge Dansk Apotekerforening har omkring 250.000 danskere recept på sovemedicin.

I en ny rapport fastslår Vidensråd for Forebyggelse dog, at der findes et ikke-medicinsk alternativ til pillerne – nemlig psykologisk søvnbehandling – der fungerer mindst lige så effektivt.

Grundtanken i behandlingen er at give patienten redskaber, gode råd og anvisninger til at behandle sig selv ved at ændre deres adfærd og tanker omkring søvnen.

Enten via internettet eventuelt suppleret med mailudveksling med en psykolog eller som direkte vejledning ”ansigt-til-ansigt” med en psykolog

”Jeg har aldrig været så træt i mit liv”

I november 2014 gennemgik Anne-Louise Saaby Johnsen et tre måneder lagt internetbaseret forsøgsprojekt med psykologisk søvnbehandling med stor succes.

Her skulle hun blandt andet føre søvndagbog, reducere sin søvn og fik derudover en række redskaber, der kunne hjælpe hende med at falde i søvn.

- Jeg har aldrig været så træt i mit liv, som jeg var i de måneder, hvor det stod på, men jeg fandt ud af, at jo mindre, jeg forsøgte at sove, jo bedre sov jeg, når jeg så sov, forklarer hun.

- Det var hårdt arbejde, og man skal ville det, for det er ikke ligesom at sluge en pille.

Mere rolig omkring manglende søvn

Ovenpå forløbet er Anne-Louise Saaby Johnsen stort set sluppet af med søvnproblemerne og lever et normalt liv med familie og arbejde.

Det kan dog stadig ske, at søvnen ikke kommer let til hende, når hun ligger i sin seng. Når det sker, står hun op, sætter sig ind i stuen og strikker eller stryger, indtil hun er så træt, at hun kan falde i søvn, når hovedet rammer puden.

Det betyder, at det ikke altid løber op i de anbefalede syv-otte timer, men modsat tidligere kan den bekymring ikke længere holde hende vågen.

- Det er klart, at der er nogle episoder, som gør, at det kan være svært stadig at sove, men jeg er blevet mere rolig i maven, jeg slapper mere af omkring søvn, fordi jeg ikke skal præstere for at sove, siger hun.

- Nu kan jeg bare sove.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk