Anoreksi-ramte Signe om billeder af sig selv: Jeg ser en anden end mig

Hun kan godt se, at det er en meget, meget tynd kvinde på billedet, men at det skulle være hende selv, har Signe Grønnebæk svært ved at forlige sig med.

Spiseforstyrrelsen har udviklet sig til en personlighedsforstyrrelse for Signe Grønnebæk, der nogle gange føler sig som Signe, andre gange som Anoreksigne. (© dr)

For lidt over en måned siden trådte Signe Grønnebæk ind i fotograf Johnny Andersens studie.

De skød en billedserie af hendes nøgne krop, som sidenhen er blevet delt på hendes egen blog og på fotografens Facebook-side, og den har udløst en storm af kommentarer.

Ikke fordi billederne viser en nøgen krop, men fordi de viser Signes nøgne anoreksi-ramte krop.

Og det er skræmmende billeder, for Signe Grønnebæk er meget, meget tynd. Billederne skræmmer også hende selv:

- Jeg ser en meget, meget tynd krop, men jeg ser ikke Signe, forklarede hun, da hun var gæst i Aftenshowet i aftes.

I stedet ser Signe på billederne Anoreksigne. Hendes tro følgesvend gennem de 16 år, hun har lidt af anoreksi.

- Hun er den del af mig, som har haft styringen igennem de sidste mange, mange år. Og hun er en del af den spiseforstyrrelse, som for mig er blevet til en personlighedsforstyrrelse også. Jeg har simpelthen to personligheder, Signe og Anoreksigne.

- Anoreksigne har taget over og gjort nogle frygtelige ting ved sig selv og sin krop.

- Men mit håb med min blog og med billederne er, at Signe bliver større og større. Og Anoreksigne kommer mere væk. Jeg har stadig svært ved at få lukket helt ned for Anoreksigne, men jeg er bevidst om det.

Billedserie af Signe Grønnebæk i Aftenshowet (© dr)

Du kan se hele interviewet i klippet nedenfor.

Skræmmebillederne skal ud

Billedserien på fotografens Facebook-side har gjort et stort indtryk på rigtig mange mennesker. Den er blevet delt over 1.100 gange og har fået masser af kommentarer, flest positive. Og siden interviewet med Signe Grønnebæk i Aftenshowet i aftes er der også strømmet kommentarer ind på Aftenshowets Facebook-side.

- Mestendels er det jo skulderklap til mig. Om at jeg er sej og modig, og at de hepper på mig. Og det er rigtig dejligt.

- Men der er også nogle, der skriver til mig, at de er bange for, at jeg bliver et ideal.

Det har været vigtigt for Signe Grønnebæk at fortælle sin historie lige nu og her, mens hun står midt i den. Fordi der oftest bliver fortalt historier om anoreksi-ramte, når de er kommet ud på den anden side.

- Der er ikke noget som helst litteratur, bøger eller noget, om nogen der står midt i lorten, mens den stadig lugter. Alt handler om nogen, der er kommet over på den anden side, hvor alt er godt.

- Men der er ikke nogen, der belyser hvordan en hverdag er, når man er splittet i to. Hvordan kampen er. Det er det, jeg rigtig gerne vil vise.

Sådan ser 16 år i helvede ud

Signe Grønnebæk meget bevidst om, at billedserien af hendes nøgne krop ikke er et billede af skønhed, snarere det modsatte.

- Jeg vil gerne vise, hvad 16 år i rent ud sagt helvede ser ud. Og det håber jeg, at folk ser på billederne.

- Og skulle der sidde nogen derude, som måske er på vej ud af en vej, der ikke er god for dem, så håber jeg, at der bliver talt med dem om det. At der kommer en kommunikation og en åbenhed. Og det er også derfor jeg viser mig så meget frem, som jeg gør.

Ud over at billedserien er Signe Grønnebæks måde at advare andre mod at komme ud på det samme sidespor, som hun selv har været ude på de sidste 16 år, så er den også en udfordring til hende selv.

- Jeg er 36 år gammel, og jeg har jo ikke lyst til at sidde her igen som 40-årig, og billederne er nøjagtig de samme. Så min udfordring til mig selv er, at næste gang jeg får taget nogle billeder, så skal jeg se bedre ud. Og så er der mere af mig.

- Jeg er bundstædig, og den stædighed bruger jeg også nu. Og det er derfor, jeg er så åben omkring det, som jeg er. For jeg er træt af at gå og skamme mig og have skyldfølelse, og jeg er træt af, at Anoreksigne skal styre det. og jeg vil virkelig gerne have Signe frem igen.

Se hele interviewet med Signe Grønnebæk i Aftenshowet her:

Facebook
Twitter