Bliv testet, hvis der er diabetes i din familie

Type 2-diabetes er meget arveligt, og 200.000 danskere har sygdommen uden at vide det.

Det kræver kun et lille prik i fingeren, så kan en blodprøve vise, om du har type 2-diabetes eller ej. (© dr)

Hvis man går rundt med type 2-diabetes uden at få behandling, så kan det føre til amputationer, blodpropper, nyresvigt og i værste fald koste livet.

Derfor er det et kæmpe problem, at omkring 200.000 danskere har sygdommen uden at være klar over det.

I dag er det Verdens Diabetesdag, og Diabetesforeningen bruger anledningen til at opfordre danskere til at lade sig teste med en hurtig blodprøve - især hvis andre i din familie har diabetes.

- Alt for få danskere ved, at type 2-diabetes er meget arvelig. Det er en af grundene til, at så mange desværre får stillet diagnosen for sent, når de allerede har én eller flere følgesygdomme, siger Diabetesforeningens direktør, Henrik Nedergaard.

Rammer ikke kun ældre og overvægtige

For eksempel hvis begge dine forældre har type 2-diabetes, så er der 80 procent risiko for, at du også har sygdommen.

Risikoen for diabetes stiger med alderen, og hvis man har en usund livsstil. Men omvendt kan unge og aktive mennesker også have sygdommen, hvis deres forældre eller bedsteforældre har sygdommen.

Og derfor er godt at lade sig teste for en sikkerheds skyld.

- Ved at opdage sygdommen i tide, kan man både nedsætte de menneskelige- og samfundsmæssige omkostninger, som er forbundet med sygdommen, siger Henrik Nedergaard.

En sygdom uden symptomer

Når folk kan gå med sygdommen i flere år uden at vide det, så skyldes det, at sygdommen udvikler sig meget langsomt, uden at man kan mærke symptomer.

Så selv om man ikke har symptomer, kan man altså godt have sygdommen.

Men man kan teste sin risiko på diabetes.dk, og så kan man blive tjekket for sygdommen med en blodprøve hos egen læge eller ved en af de mange arrangementer i forbindelse med Verdens Diabetesdag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk