Bloggeren Mascha Vang har voldsomme migræne-anfald flere gange om ugen

Forleden lagde bloggeren Mascha Vang et foto af sig selv forvredet af smerte på sin blog. Det medførte en strøm af medfølende mails. Her fortæller hun om livet med de smertefulde migræne-anfald.

Blogger og forretningskvinde, Mascha Vang, plejer at være et stort smil. I hvert fald, når hun optræder i det offentlige rum.

Men forleden lagde hun et noget atypisk foto af sig selv på sin blog - et foto, hvor hun ligger i fosterstilling og tydeligvis er forpint af smerter:

(© (c) DR)

Mascha Vang har nemlig lidt af migræne i 22 år, og i Aftenshowet fortæller hun om de anfald, der lægger hende ned i et smertehelvede:

- Jeg har anfald tre til fem gange om ugen, og jeg vågner af det om morgenen, hvor jeg så må tage piller og lægge mig til at sove igen. Jeg tager typisk migrænepiller og to Treo i kombination, for almindelige hovedpinepiller alene virker ikke på migræne.

Fik piskesmæld som ung

Migrænen begyndte, efter at Mascha Vang kørte galt i en bil sammen med sin mor, hvor begge oplevede at få piskesmæld. Siden er migræneanfaldene blev en del af hendes liv, hun har også været indlagt på grund af de smertefulde anfald, og forleden fik hun så et ekstra voldsomt anfald:

Efter at hun lagde billedet på sin blog, er det strømmet ind med velmenende råd og kommentarer til hende.

Men selvom det er en trøst, så føler Mascha Vang, at hun snart har prøvet alt. Det sidste er at få to piercinger i øret, som hun føler har en vis effekt.

Man brækker sig i flere dage

Messoud Ashina er professor på Dansk Hovedpinecenter, og han forklarer om migræne:

- Den typiske fordom om migræne er, at folk ikke er rigtigt syge - de ser jo raske ud, så tager de bare to piller, og så går det væk. Men virkeligheden er, at migræne er meget mere end bare hovedpine. Man kaster op, man er følsom overfor lys og lyde og ligger typisk i sengen og brækker sig i to-tre dage.

Migræne er ofte arvelig, og sygdommen rammer oftere kvinder end mænd. Den optræder typisk første gang for kvinder fra teenage-alderen og op til 40 års alderen, og den aftager typisk igen efter 50-års alderen og ses meget sjældent hos ældre mennesker.

- Vi kender ikke årsagen, men noget tyder på, at der kan være en hormonal forbindelse, men man kan ikke sige, at migrænen er hormonalt udløst. Men det kan være cyklus-betinget migræne, men om det er hormonerne, der udløser hovedpinen, eller om det skyldes andre signalstoffer, der sætter den i gang, det ved vi ikke. Det er meget komplekse mekanismer, der udløser migræne, supplerer Messoud Ashina.

To forskellige behandlinger

Han forklarer videre, at der findes to typer behandlinger. En akut, der behandler anfaldet her og nu, og man kan tage en anden type medicin forebyggende, og den medicin kan reducere frekvens og styrke i anfaldene. Problemet er bare, at den type medicin i det lange løb kan føre til også at udløse hovedpine.

- Den gode nyhed er, at der er en ny type medicin på vej, der er målrettet migræne. Dvs. man får en indsprøjtning, og så virker medicinen forebyggende i fire-fem uger. Men der kan godt gå nogle år endnu, før den er på markedet.

Om piercinger, som Mascha Vang fortæller, at hun har fået for at forebygge migrænen, siger Messoud Ashina:

- Min holdning er, at det ikke er en kontrolleret behandling, og derfor kan jeg ikke anbefale den. Men jeg kan godt forstå, at folk er desperate og derfor forsøger alt.

Læs mere om migræne og de mange forskellige former for hovedpine her.

FacebookTwitter