Brede hofter forlænger livet

Brede hofter beskytter dig mod at dø tidligt. Det viser ny dansk forskning, der også giver en løsning til de smalle hofter.

(© Colourbox)

Netop som Beyoncé-feberen skulle være drevet over, kommer der flere gode nyheder til brede hofter og fyldige bagdele.

Ny dansk forskning peger tydeligt på, at både mænd og kvinder med brede hofter har en lavere dødelighed end mennesker med smalle hofter. Undersøgelsen kommer fra Københavns Universitet, og er støttet af Hjerteforeningen.

- Næsten alle undersøgelser har vist, at jo bredere hofter, jo lavere dødelighed. Men jeg vil hellere vende det om og sige, at det formentlig ikke er de brede hofter, der beskytter mod for tidlig død, men de smalle hofter der giver øget risiko, siger Jane Nautrup Østergaard, der står bag forskningen.

Hun påpeger, at den beskyttende effekt topper når din omkreds er 100 centimeter.

Smalle hofter kræver motion

Smalle hofter er ikke kun det åbenlyse tegn på, at du ikke har fedt på hofterne, men Jane Nautrup Østergaard forklarer, at muskelmassen også er begrænset. Og netop muskelmassen er afgørende for, at din krop kan beskytte dig mod blandt andet sukkersyge og hjertekarsygdomme.

Er man udstyret med smalle hofter fra naturens side, er det derfor vigtigt at dyrke motion, for at kompensere. Undersøgelsen viser at inaktive personer med smalle hofter har 35 procent større risiko for at dø for tidligt, i forhold til aktive personer. På grund af undersøgelsens opbygning har det dog ikke været muligt at kigge på hvilke sygdomme der var hyppigst repræsenteret.

- Dette studie dækker ikke over, hvilke sygdomme det helt præcist drejer sig om. Det vil sige at de 35 procent dækker over folk, der er døde af alt fra kræft, hjertesygdomme og andre lidelser, fortæller Jane Nautrup Østergaard.

Hoftefedtet gavner sundheden

Forskningen tyder også på, at fedtdepoterne på hoften kan fungere som en slags skraldespand for de fedtsyrer, der ellers ville flyde frit rundt i blodårerne. Noget, der på trods af ordlyden, faktisk gavner sundheden.

- Når fedtsyrer indkapsles i fedtdepoter, så er de faktisk uskadelige. Og det rigtig godt på hofterne, fordi fedtvævet på hofterne udskiller nogle hormoner, der gavner sundheden. I modsætning til fedtvævet på maven, der udskiller skadelige hormoner, fortæller Jane Nautrup Østergaard.

Undersøgelsen er baseret på data fra cirka 3000 mænd og 4000 kvinder, der er blevet fulgt fra 1991-2009.

Hvis du vil læse mere om resultaterne og undersøgelsen, så er de netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Obesity.

Jane Nautrup Østergaard har fået støtte fra Hjerteforeningen til at gennemføre forskningen under sit ph.d.-forløb ved Københavns Universitet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter