BREVKASSE Er barfodsløb godt eller skidt?

Det kan i sidste ende kun fødderne svare på, siger lægen. Men det er en god ide at prøve sig frem.

Det almindeligste er, at barfodsløb mindsker belastningen på knæ og hofter, men øger den på ankler, akillessene og lægge, forklarer Britta Weyer. (Foto: VOLODYMYR BURDYAK © ColourBox)

"Jeg synes, det lyder spændende med barfodsløb, men er det også muligt for mig som kvinde på 67?

Jeg går barfodet hjemme, men har haft/har nok også stadig - en hælspore på indersiden af venstre fod. Jeg har mistet en del af fedtet i fedtpuderne under fødderne."

SVAR:

I sidste ende er det nok dine fødder, der skal svare dig på det!

At gå med bare tæer er som udgangspunkt rigtig godt for fødderne, det giver en naturlig belastning og styrker fodens muskler og sener – så din gode vane med at gå barfodet derhjemme er der al mulig grund til at holde ved.

Mindsker belastning nogle steder, øger den andre steder

Under løb øges belastningen på både fødder, ankler, knæ og hofter betydeligt, uanset om man løber med eller uden sko. Belastningsmønstrene for løb med og uden sko er ganske forskellige, derfor kan man ikke over en kam sige, om det ene er bedre end det andet.

Det almindeligste er, at barfodsløb mindsker belastningen på knæ og hofter, men øger den på ankler, akillessene og lægge.

Uden støddæmpende skosåler skal fødderne selv affjedre de stød, det giver, når man lander og sætter af på foden, og det er ganske store kræfter, der er på spil, afhængig af ikke mindst ens kropsvægt.

Hælspore kan gøre barfodsløb vanskeligt

Om barfodsløb er en god idé for dig, afhænger både af din løbestil, din generelle form, din vægt og dine fødder.

At du har mistet noget af fedtpuderne under fødderne er et ganske normalt aldersfænomen, men det kan gøre barfodsløb vanskeligt, da fedtpuderne fordeler trykket under foden og derved aflaster knoglerne. Mindre fedt betyder mere tryk direkte på knoglerne og det kan gøre ondt.

På samme måde bliver muskler og sener mindre stærke og spændstige med alderen, og fodens buer – den langsgående med vristen og den tværgående over forfoden – bliver mindre elastiske. Også det mindsker fodens evne til at affjedre stød og øger risikoen for overbelastninger.

Din hælspore er efter al sandsynlighed et tegn på en sådan overbelastning. Hælsporer, som kan være meget smertefulde, skyldes en betændelsestilstand i en del af den store seneplade under den langsgående fodbue, der hvor den hæfter til hælknoglen.

Den opstår som følge af overbelastning og skal først og fremmest behandles med aflastning.

Prøv dig frem - forsigtigt

Som du ser, er der visse risikofaktorer, og selvom det ikke er undersøgt meget endnu, er der heller ingen beviser for, at barfodsløb giver færre skader end løb med (gode!) sko.

Du er nødt til at prøve dig frem for at finde ud af, om lige præcis dine fødder kan tåle barfodsløb. Fordi belastningen er så forskellig, har mange også glæde af at variere, altså løbe både med og uden sko.

Under alle omstændigheder bør du starte forsigtigt med korte ture på et blødt og ikke for ujævnt underlag. Vær også omhyggelig med opvarmning og udspænding – og mærk så først og fremmest efter, hvad der gør dig og dine fødder godt!