Krop

BREVKASSE Hvor farligt er hash?

Man hører så meget om, at hash er farligt. Men hvorfor legaliseres det så andre steder i verden, spørger en bruger læge Britta Weyer.

Hash består af flere hundrede forskellige stoffer, men afgørende for virkningen er tetrahydrocannabinol, THC. Styrken afhænger af hvilke dele af planten og hvilken ’tilberedning’, der er brugt. (© COLOURBOX)

Spørgsmål til brevkassen (forkortet af redaktionen):

Jeg kunne godt tænke mig at spørge eksperterne om deres syn på hash. I medierne får man et meget negativt syn på, at hash i visse stater i USA bliver legaliseret. Debatten herhjemme har også en negativ klang, man siger, det er farligt, og vi gør det til dødens pølse at ryge hash, mens det ude i verden bliver legalt stadig flere steder - hvem har ret? Det kunne jeg og mine venner godt tænke os at vide?

​Svar fra Britta Weyer:

Jeg vil da gerne give dig mit syn på hash - generelt mener jeg nemlig, at det undervurderes. Ikke fordi folk falder døde om af det, men fordi det kan snige sig ind på mennesker og ødelægge et liv, uden at personen overhovedet begriber, hvad der sker.

Når du og dine venner søger viden om hash - hvilket er klogt af jer! - håber jeg, at I har jeres kritiske sans med, ikke så sjældent samler folk nemlig mere på argumenter for deres sag…

Hash består af flere hundrede forskellige stoffer, men afgørende for virkningen er tetrahydrocannabinol, THC. Styrken afhænger af hvilke dele af planten og hvilken ’tilberedning’, der er brugt. THC fordeler sig i fedtvæv og i hjernen, hvor det bindes til receptorer især i de områder, der har med hukommelse, følelser og styring af bevægelser at gøre.

Rus og røde øjne

Ryger man hash, er rusen typisk på fuld styrke efter 20-30 minutter og varer tre-seks timer, medmindre man ryger mere undervejs. De fleste føler sig afslappede og godt tilpas, mange bliver fjollede og oplever sansninger, som lyd og lys, mere intenst.

Desuden bliver øjnene røde, munden tør, pulsen stiger, og man bliver sulten, især efter sødt.

Den negative omtale af hash handler typisk om, at det kan udløse psykoser, hvilket er sjældent, men katastrofalt for dem der rammes, og at hash ofte er vejen mod andre og værre stoffer - i jagten på et større ”sus”.

Desuden ses angstanfald, paranoia eller depressioner i forbindelse med hashrygning.

Hash bliver i kroppen

Men at hash bliver i kroppen meget, meget længe, og at virkningen rækker langt ud over selve rusen, nævnes sjældent. Det er altså ikke, som for eksempel alkohol, ude af kroppen dagen efter, heller ikke selvom man ikke længere føler sig påvirket. Og det er dér, jeg mener, faren ligger.

Når du ryger flere gange om ugen – eller dagligt? - har du aktivt THC i din krop – hele tiden! Det påvirker din hukommelse, koncentration, reaktionsevne og dit følelsesliv op til et par døgn efter, du har røget.

Poppet sagt bliver du en smule dummere, end du ellers ville have været – og du kan sandsynligvis ikke huske, hvordan du var før.

For en del hashbrugere er det her, det går galt. De bliver mere glemsomme og sløve, falder fra uddannelser, brænder kæresten af lidt for tit og bliver dumpet, smidt ud hjemmefra - og lige så stille bliver dét at ryge vigtigere og vigtigere.

Hjernen skal finde sig selv

Ofte ser de problemerne alle andre steder end hos sig selv og hashen – urimelige lærere, hysteriske kærester og forældre, der intet fatter! – de eneste, der forstår, er rygervennerne…

Desuden vænner kroppen sig til hashen, så der skal mere og mere til efterhånden.

Ekstra lumsk er, at de, der stopper med hash, i begyndelsen oplever, at de fungerer dårligere, end da de røg – det tager tid for hjernen at finde tilbage til ’sig selv’. Og undersøgelser har vist, at særlig unge, der ryger meget, kan gøre permanent skade på deres hjerne, de bliver ved med at fungere dårligere, selv om de for længst er stoppet med hash.

Så ingen opbakning til fri hash herfra!

Facebook
Twitter