BREVKASSE Hvordan fjerner jeg ørevoks i mine ører?

Det er ikke en god ide at fjerne ørevoks med vatpinde, forklarer læge Britta Weyer. I artiklen her kan du læse hendes gode råd til, hvad man så gør.. (© Gettyimages)

Spørgsmål til brevkassen:

Jeg hører tit, at det faktisk ikke er særlig sundt at rense ører, og det bedste er at lade ørevoksen sidde og falde ud af sig selv. Mit problem er, at jeg ofte bruger ørepropper (høreværn kan desværre ikke anvendes i mit tilfælde), som vil presse ørevoksen længere ind. Hvordan renser jeg mine ører, så dette ikke sker?

Svar fra Britta Weyer:

Vatpinde er i al fald ikke svaret, de kan endda forværre problemet.

Ørevoks dannes fra særlige kirtler i øregangen og har – til trods for, at mange opfatter det som noget beskidt - den funktion at holde ørerne rene.

Det er kirtler i øregangen, der danner det særlige, lidt klistrede sekret, som efterhånden blandes med afstødte celler, hår og det skidt og støv, som når ind i ørerne udefra. Ørevoksen er vandafvisende, så øregangenes sarte hud beskyttes mod fugt, og det kan desuden dræbe uønskede bakterier.

Efterhånden skubbes ørevoksen lige så stille mod udgangen - og tager skidtet med sig.

Normalt er der altså ikke ørevoks i den inderste del af øregangen, fordi det vandrer udad, men hvis vatpinde, ørepropper eller høreapparater for eksempel, skubber det indad, kan det blive fanget og danne en generende prop.

Forskel på voksen

Selve øregangen er, med en del variation fra menneske til menneske, omkring to centimeter lang, ganske smal og med et knæk på - så det er ikke nemt at få noget ud derfra ved at stikke noget derind – uden at kunne se, hvad man gør!

Der er også stor forskel på menneskers ørevoks, både hvor meget der dannes og hvilken konsistens det har. En del af forskellen er arveligt bestemt, men al slags irritation kan få den følsomme hud i øregangen til at reagere med at danne ekstra ørevoks som beskyttelse. Det kan være irritation fra støv i omgivelserne eller fra ørepropper og andet, der puttes ind i øret. I værste fald kan der opstå eksem eller infektion i øregangen.

Fordi nogle mennesker fra starten er mere tilbøjelige til at få vokspropper i ørerne end andre, afhængig af øregangenes form, mængden af ørevoks og dets konsistens og også mængden af hår i øregangene, kan nogle bruge ørepropper uden problemer, andre ikke.

Og normalt er der ikke brug for aktiv rensning inde i øret, man kan nøjes med at fjerne det ørevoks, der når udgangen af øret.

En prop i øret

Men ørepropper kan altså både medvirke til, at man danner mere ørevoks og så skubbe det indad, hvor man ikke har brug for det.

Har der dannet sig en prop af ørevoks, kan det give irritation i øret, nedsætte hørelsen, gøre ondt eller være årsag til tinnitus blandt andet.

Kan man bruge høreværn, der sidder uden på øret, er det oplagt, hvis det ikke er muligt, bør man vælge ørepropper, der irriterer så lidt som muligt inde i øregangen. Det vil sige enten specialtilpassede eller mindst så bløde som muligt.

Man kan skylle ørerne med lunkent vand ved optræk til propdannelse, det vil ofte kunne fjerne overskydende ørevoks.

Eventuelt kan man dryppe lidt olie i øret, det kan blødgøre voksen og gøre den lettere at skylle ud.

Hårdnakkede vokspropper kan lægen hjælpe med, enten ved at fiske dem ud med specialinstrumenter, eller skylle eller suge dem ud.