Brevkasse: Hvordan retter jeg min krumme ryg?

En krum ryg kan have mange årsager, og gode vaner er ikke altid nok til at rette op på problemet.

(© Colourbox)

Spørgsmål:

Jeg har i lang tid haft en foroverbøjet holdning og kan til tider komme til at ligne "Klokkeren fra Notre Dame".

Mine nærmeste fortæller mig tit, at jeg skal rette min ryg. Men det er som om, at det er umuligt at gøre det til en vane.

Jeg er træt af at blive drillet og mobbet på mit arbejde. Mine kollegaer kalder mig for usle ting som "Pukkelryggen" og "Æslet".

Hvad skal jeg gøre for at få en ret og rank ryg?

Svar fra lægen:

Det kommer helt an på årsagen til din foroverbøjede ryg!

En hel række ting kan medføre rund ryg, eller hyperkyfose, som det hedder i lægesprog, hvis det er udtalt.

Afgørende er især, om der er forandringer i dine knogler, der er med til at give ryggen dens form, eller om ryghvirvlerne er normale, og det er svage muskler og ledbånd, der er hovedårsagen til den ’dårlige holdning’.

At ’rette ryggen’, som du bliver opfordret til, kan være hårdt nok - men hvis der er knogleforandringer, kan det være helt umuligt.

Hvad kan krumningen skyldes?

Hvornår startede det og er krumningen taget til sidenhen? Er der andre i din familie, der ser ligesådan ud? Det er nogle af de spørgsmål, der kan hjælpe til en afklaring.

Nogle former for hyperkyfose er medfødte, andre opstår senere i livet og mange er mere eller mindre arvelige.

Nogle opstår omkring puberteten, når væksten er på sit højeste. Det gælder for eksempel for Scheuermanns sygdom, som hyppigst rammer drenge, og som medfører kileform af ryghvirvlerne, som giver en øget krumning.

Den findes i milde former, som ikke giver problemer, men nogle lider også senere under smerter og stivhed i ryggen, selvom udviklingen i sygdommen typisk stopper med væksten.

Mere rundrygget med alderen

Med alderen bliver mange mere rundryggede. Du skriver ikke, hvor gammel du er, men jeg kan dog regne ud, at du ikke har nået pensionsalderen.

Årsagen er ikke helt afklaret, men det hænger formentlig sammen med aftagende styrke i muskler og ledbånd samt slidforandringerne i båndskiverne, eller diskus, som sidder som en slags ’affjedring’ mellem ryghvirvlerne.

Knogleafkalkning og gigtsygdomme

Lider man af osteoporose, altså afkalkning af knoglerne, kan der derudover opstå små brud eller sammenfald af ryghvirvler, som forværrer krumningen.

Det kan blive så slemt, at det påvirker vejrtrækningen og mavefunktionen, foruden selvsagt ens fysiske udfoldelsesmuligheder.

Nogle gigtsygdomme, deriblandt Bechterews sygdom, også kalder spondylitis ankylopoietica, kan også medføre hyperkyfose.

Bliv undersøgt af en læge

Hvis ikke du er blevet undersøgt af en læge, bør du starte der.

Det gælder selvfølgelig især, hvis du også har af smerter eller andre symptomer, som følelsesforstyrrelser eller svaghedsfornemmelser.

Hvilken behandling, der kan gavne dig, afhænger som sagt helt af årsagen til din runde ryg. Nogle gange kan korset eller operation blive aktuelle, men det kræver altså en præcis diagnose.

Træning hjælper de fleste

Generelt kan man dog sige, at træning, af både muskelstyrke og smidighed, er til gavn for de fleste og helt afgørende for nogle.

Her gælder det ikke kun om at styrke ryggens muskler, men alle de centrale muskler, der holder os oppe og præger vores holdning.

Overvej, om en fysioterapeut kan hjælpe med at lægge et hensigtsmæssigt træningsprogram, for det skal selvfølgelig være afstemt til din nuværende form.

Og endelig bør I da vist tage en snak om omgangstonen på dit arbejde!