BREVKASSE Hvorfor prutter jeg mere under menstruation?

Du er ikke alene, det er et kendt fænomen, at menstruation påvirker tarmsystemet, fortæller lægen.

Det er formentlig hormonerne, der er skyld i, at maven og tarmsystemet opfører sig anderledes i forbindelse med menstruation, forklarer Britta Weyer. (Foto: Alix Minde © ColourBox)

"Jeg er en pige på 16 år, som har haft menstruation et par år. Jeg har længe lagt mærke til, at jeg hver gang under menstruationen får meget luft i maven, prutter meget og skal oftere på toilettet.

Jeg ved ikke, om der er en særlig grund til det, da jeg ikke har kunnet finde svar på det nogle steder på nettet. Alligevel kan jeg ikke lade være med at undre mig over, hvorfor det sker, da størstedelen af alle kvinder, der menstruerer, får det sådan.

Har du et svar på hvorfor kroppen/maven reagerer anderledes, når man har menstruation?"

SVAR:

Det er helt rigtigt, og de fleste kvinder vil kunne nikke genkendende til mavegener lige inden og under menstruationen, foruden de almindelige menstruationssmerter. Derudover er hovedpine, rygsmerter og følelsesmæssige svingninger ikke usædvanlige.

Maveproblemerne kan både kan bestå i luft i maven, smerter, tynd mave eller forstoppelse – typisk går mønstret dog igen hos den enkelte kvinde. Den præcise årsag til generne er ikke afklaret, men et par bud har forskningen da.

Hormoner påvirker maven og tarmsystemet

Det, der først og fremmest peges på, er hormoner, som har det med at virke mange steder i kroppen.

De hormoner, der indgår i menstruationscyklus, her især progesteron og gestagen som begge falder kraftigt lige op mod menstruationen, kan, udover kønsorganerne, også påvirke tarmsystemet og skabe ændringer i fordøjelsen – og dermed mavefornemmelserne! - i netop de dage.

Desuden påvirker kvinders kønshormoner også nervesystemet, som igen er koblet tæt til mave-tarmkanalen og hele fordøjelsessystemet. Gennem nervesystemet kan tarmsystemet påvirkes både direkte og mere indirekte, eksempelvis ved at man bliver mere følsom for smerter.

Desuden frigives der op til og under menstruationen store mængder af de såkaldte prostaglandiner, som blandt andet har betydning for afstødningen af livmoderslimhinden. De kan også nå til tarmene via blodet og påvirke mavefunktionen.

Du kan forebygge en smule

Det er komplicerede samspil, der rykkes ved, og mange ting kan spille ind, som for eksempel stress, forskellige slags medicin eller hvis man i forvejen har en mavelidelse. Så en mere præcis årsag kan man ikke give indtil videre.

Men heldigvis er det forbigående ændringer, som oftest ikke kræver behandling.

Man kan forebygge en del af generne ved at spise fornuftigt (selv om også den øgede trang til sukker omkring menstruationen er et kendt fænomen!), drikke rigeligt med væske og få rørt sig.

P-piller mindsker ofte generne ved menstruationen, fordi de ’overdøver’ kroppens egne hormoner og udsvingene dermed bliver mindre.

Et helt kapitel for sig er sygdommen endometriose, hvor små stumper livmoderslimhinde ligger spredt i fortrinsvist bækkenet, men nogle gange også i bughulen og på tarmene. Det giver ofte kraftige smerter i forbindelse med menstruationerne – så, hvis man har det, bør man tale med sin læge.