Brevkasse: Hvorfor vokser vores fødder med alderen?

Udtrykket - at gå på sine flade konvolutter - er ikke forkert. Vi går nemlig fødderne flade med alderen.

(© Colourbox)

Spørgsmål:

Jeg har læst et sted, at vores fødder med alderen vokser. Og at foden falder mere sammen - er det korrekt, og vil det sige, at man skal have større skostørrelser med alderen og måske have sko med speciel støtte? Er det også normalt, at ens fødder ikke er lige store?

VH,

Den fodformede

Svar fra lægen

Ja, de fleste af os - især kvinder - ender med en størrelse eller to større i sko end i vore unge dage. Men det skyldes ikke, at fødderne vokser som sådan, det slutter de med, som kroppen i øvrigt, op mod tyve års alderen.

Grunden til at vores fødder kræver større sko med alderen er snarere, at vi 'går dem flade'.

Menneskets fod er en unik og kompliceret konstruktion, bestående af 26 knogler og endnu flere led, muskler, sener og ledbånd, foruden fedtpolstre og hud.

Det hele er sat sammen, så foden er stabil, men samtidig bøjelig og dynamisk, så den kan affjedre stødene fra kroppens vægt, selv når vi hopper, løber eller snubler.

Affjedring for foden

Grundprincippet er, at knoglerne i den bagerste del af foden står ovenpå hinanden, mens de i den forreste del ligger ved siden af hinanden. Muskler, sener og ledbånd binder dem sammen, så der opstår buer både på langs af foden og - foran - på tværs af den.

Buerne giver affjedring og sikrer, at vægten kan fordeles jævnt gennem fodens flade.

Alderen rammer fødderne, ligesom resten af kroppen - musklerne bliver svagere, sener og ledbånd slappes, huden ligeså, og foden og dens buer flades ud.

På den måde bliver fødderne både længere og bredere. Overvægt, dårlige sko, for lidt træning eller overbelastning skubber også på.

Platfod og knyster med alderen

Nogle får regulære fejlstillinger, som forfodsplatfod eller hallux valgus, hvor storetåen peger udad og dens grundled bliver forstørret og ofte ømt, kaldet knyster. Hyppigt presses storetåen opad, og det kan gøre ondt, hvis ikke der er plads nok i skoen.

Slidgigt i et eller flere af fodens led er heller ikke sjældent.

Samtidig mindskes de særlige fedtpuder under fødderne, så det kan føles som 'at gå på de bare knogler'. Dårligt blodomløb og mindsket følsomhed i nerverne i fødderne kan også bidrage til miseren.

Alt i alt bliver fødderne altså ikke blot større, men også svagere og mere ømme. Alt imens vægtbelastningen på dem for de flestes vedkommende ikke just bliver mindre...

Tal indlæg med eksperten

Kvinder rammes hyppigere end mænd, formentlig på grund af en kombination af arvelige og hormonelle forhold samt hang til ufornuftige sko.

Forskellige typer støtte, for eksempel i form af indlæg, kan være til stor gavn, men hvilken afhænger af den enkeltes fod, så der må man rådføre sig med fagfolk.

Forskel på føddernes størrelse er helt normalt (de fleste af os ved jo godt, på hvilken fod nye sko skal prøves!), ingen af os er helt symmetrisk, nogle mere, nogle mindre. Men en størrelses forskel er ikke usædvanligt.

FacebookTwitter