Brevkasse: Kan kaffe virke dehydrerende?

Det er almindelig kendt, at kaffe er vanddrivende - så snup et glas vand sammen med mokkaen.

Noget tyder på, at man kan nyde sin kaffe med god samvittighed. (© Colourbox)

Spørgsmål:

"Har man eksempler på dehydrering efter stort indtag af kaffe gennem lang tid?"

Svar:

Det er i al fald ikke lykkedes mig at finde nogen ordentligt beskrevne eksempler på det ovenstående spørgsmål. Tværtimod synes kaffes vanddrivende virkning at være mindre end tidligere antaget.

Ved en sammenligning af urinudskillelsen hos forsøgspersoner, som enten indtog koffein eller et virkningsløst stof, fandt forskere kun en beskeden forskel. Heller ikke sammensætningen af salte i blodet ændredes betydeligt.

En god og gavnlig kop

Derimod er der efterhånden en del, der tyder på, at kaffe på mange områder kan have en ligefrem gavnlig effekt på helbredet.

Regelmæssig kaffedrikning ser således især ud til at være forbundet med en lavere risiko for at få type 2 diabetes (og den åreforkalkning og hjertesygdom, som diabetes ofte medfører).

Også sygdomme som Parkinson, Alzheimer, hjerterytmeforstyrrelser, blodpropper og visse kræftsygdomme rammer kaffedrikkere mindre hyppigt end andre.

Nyd din kaffe med god samvittighed

Man kan dog ikke med sikkerhed sige, at det er selve kaffens fortjeneste, det er ganske enkelt ikke udforsket endnu. Men der er ganske meget, der taler for at vi kan nyde vores kaffe med god samvittighed.

Men en mild vanddrivende virkning har kaffe trods alt, og selv om den næppe kan afstedkomme nogen voldsom dehydrering, kan også et lettere væskeunderskud være generende og give blandt andet hovedpine.

Så, bare for at være på den sikre side, kan man jo gøre som italienerne (ikke mindst, når der også er varmt) - snup et glas vand sammen med kaffen.