Brevkasse: Min tyktarm styrer mit liv

Hvad stiller man op, når maven konstant driller, og lægen slår det hen som "irritabel tyktarm".

Irriteret tyktarm kan være svær at behandle (© Colourbox)

Spørgsmål:

"Jeg har gennem mange år haft problemer med maven. Skiftende mellem hård og tynd afføring og luft. Nu har det så ændret sig, så jeg mest har tynd ildelugtende afføring hver dag, og farven er lys eller oftest gul. Lægen siger bare irritabel tyktarm eller noget jeg spiser. Ingen hjælp at hente.

Det generer mig så meget, at jeg f.eks. ikke kan tage hjemmefra om formiddagen. Og senere på dagen er det tit også galt. Jeg vil gerne have et råd om, hvad jeg kan gøre, og hvordan jeg får lægens hjælp."

Svar:

Det lyder ikke, som om du og din læge rigtigt forstår hinanden!

Din livskvalitet er jo tydeligvis meget påvirket af dine maveproblemer, desuden kan det, at din afføring faktisk har ændret sig, have betydning. Det bør din læge lytte til, men desværre må både læger og patienter også sande, at der findes mange generende tilstande, som man ikke rigtig kan gøre meget ved - eller bare forklare til fulde.

Som læge er man typisk optaget af ikke at overse nogen alvorlige sygdomme, og samtidigt ikke sende flere patienter end nødvendigt gennem større undersøgelsesprocedurer. Derfor vil lægen ofte være 'tilfreds', når større sygdomme er udelukket, og der altså ikke er umiddelbar fare på færde.

Godt at få ro i sindet

Patienten derimod kan være frustreret, fordi der 'der jo ikke blev fundet noget', altså ikke nogen forklaring på symptomerne, som fortsat generer.

Lægens opgave er da, når der ikke kan helbredes, at give sin patient en god forklaring på, at der, til trods for generne, ikke er grund til bekymring - eller flere undersøgelser. Mange gange kan en god samtale mellem læge og patient være en behandling i sig selv - patienten får det bedre, ved at få ro i sindet.

Irritabel tyktarm, colon irritabile, er netop en af de lidelser, der kan være vældig generende, uden der er meget, man kan gøre.

Årsagen er ikke klarlagt, der er ingen egentlig sygdom i tarmen, men måske en særlig følsomhed i tarmens nerver, ændringer i tarmens bevægelighed eller smerteopfattelsen.

Tilstanden er til en vis grad arvelig, desuden kan tarminfektioner udløse eller forværre den.

Af med luften

Symptomerne består i mavesmerter, luftgener, pludselig heftig afføringstrang, især om morgenen, og vekslen mellem tynd og hård afføring - netop som du kender det. De fleste oplever en midlertidig lindring, når de kommer af med luft eller afføring.

Det skønnes, at flere end hver 10. dansker lider af irritabel tyktarm, to til tre gange flere kvinder end mænd, og de fleste har symptomerne fra ungdommen og livet ud, om end i vekslende grad.

Blodprøver og andre undersøgelser viser typisk ikke noget unormalt og tjener kun til at sikre, at der ikke er andre sygdomme på spil.

Stress og bekymringer forværrer symptomerne, men en god kontakt med lægen kan dæmme op for de bekymringer og være lindrende i sig selv. En egentlig behandling er ikke nødvendig, selv om der findes medikamenter, der kan forsøges, men deres virkning er usikker.

Lys afføring kan være sygdom

I forhold til den lyse afføring, som du beskriver, kan den ganske rigtig skyldes noget, du har spist, i så fald vil fænomenet jo typisk være forbigående. Mere vedvarende lys afføring kan blandt andet skyldes sygdom i galdevejene, tarminfektioner eller problemer med fødens optagelse fra tarmen.

Har der været andre symptomer, som for eksempel feber, vægttab, misfarvning af huden eller urinen, skal de med i sygehistorien.

Jeg vil råde dig til at tage snakken med din læge en gang til. Forklar, hvor meget dine gener påvirker din hverdag og hvad din bekymring er (husk, læger er lige så dårlige til at læse tanker som alle andre!), men forvent ingen mirakler, det kan godt være, der ikke er anden hjælp at hente, end en rimelig forklaring.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk