Cecilie Hother om sin PCO: Jeg var bange for at blive hende den skæggede dame

Allerede som lille pige havde tv-værten Cecilie Hother øget hårvækst på arme og ben. Som teenagere kom de også i ansigtet. Det mest af sit liv har hun brugt på at skjule, at hun lider af hormonforstyrrelsen PCO.

Det var en solrig forsommerdag.

14-årige Cecilie Hother sad sammen med en gruppe af sine klassekammerater på græsplænen - blandt andet også ham, hun havde forelsket sig lidt i. Så det var en dejlig dag.

Men også en dag, hvor den ubarmhjertige sol på et tidspunkt faldt på hendes ansigt, så hendes udkårne med et udbryder:

'Jamen, du har jo overskæg!'

Kommentaren ramte den unge pige som en knytnæve i maven.

- Jeg ville hellere være ramt af lynet end at blive udsat for den kommentar. Det gjorde så ondt!

Sådan forklarer Cecilie Hother, der for halvandet års tid siden i en alder af 38 år endelig fandt modet til stå offentligt frem med, at hun har hormonforstyrrelsen PCO.

Sådan var jeg bare skabt

Men forinden var der gået - ja, nærmest hele hendes liv - med at skjule de mørke hår.

Allerede som lille pige havde Cecilie meget hårvækst på arme og ben. Hun talte aldrig med andre om det - men lullede sig ind i en forklaring om, at det var nu engang sådan, hun var skabt.

Men så begyndte hun også at få øget hårvækst i ansigtet, da hun var ganske ung teenager, og pincetten blev herefter hendes trofaste ven.

- Jeg gik meget alene med det, jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre, jeg syntes, det var pinligt at tale med andre om det.

Håret blev barberet væk

Kampen mod hårvæksten fortsatte, også mens Cecilie Hother som ganske ung rejste til USA, hvor hun var aktiv svømmer og deltog i mange svømmestævner.

- Her var det normalt, at man barberede sine arme og ben, men jeg kunne jo godt se, at de andre ikke havde lige så meget hårvækst, som jeg havde, så det blev bare en vane for mig at barbere det hele væk.

Så gennem hele hendes ungdom blev både pincet og skraber en del af hverdagen, og især da hun i slutningen af 20´erne blev vært på tv.

- Det er ubarmhjertigt, og alt det lys og fokus afslører jo alt. Så jeg gik i en evig angst for, at nogen skulle opdage, at jeg havde al den her hårvækst. Det blev en lang kamp, hvor jeg hele tiden måtte ud og tjekke i spejlet - for tænk nu, hvis nogen opdagede det!

Min egen hemmelighed

Men overvejede hun på intet tidspunkt i det her forløb at tale med andre om det?

- Nej! Jeg var så sårbar og bange for, at hvis nogen opdagede det, så ville jeg blive stemplet som hende 'den skæggede dame'. Så jeg havde min egen hemmelighed, der døgnet rundt var i min bevidsthed.

På det her tidspunkt vidste Cecilie Hother ikke, at der var noget, der hed PCO. Grunden til, at hun gik til lægen og fik diagnosen, var, at hendes menstruationer begyndte at udeblive. Og da hun så endelig fik beskeden om, at hun led af en hormonforstyrrelse, som måske også ville forhindre hende i at få børn, så medførte det en række ambivalente følelser.

- Det var da en stor sorg at få en besked om, at jeg måske aldrig ville få børn. Men samtidig oplevede jeg en lettelse, for nu fik jeg jo et svar på, hvad det var, jeg led af - det var også forløsende.

Fik bugt med sygdommen

Først blev hun sat i medcinsk behandling og efterfølgende gik hun i gang med at få fjernet den uønskede hårvækst med laserbehandlinger.

- Jeg fik dels p-piller, og så fik jeg diabetesmedicin, som skulle regulere mit blodsukker, som jo var helt ustyrligt - det røg op og ned og styrede mit humør og min energi, og gjorde også, at jeg spiste forkert og havde vægtproblemer.

Efterhånden fandt tingene et stabilt leje, og Cecilie havde fået en forklaring - som hun kun fortalte til sin nærmeste familie.

Så for omverdenen var hemmeligheden intakt, og sådan skulle det blive ved med at være, mente hun.

Jeg var så bange

Lige indtil at hun for halvandet års tid siden besluttede sig for at åbne to klinikker sammen med den sygeplejerske, som havde behandlet hende selv for den uønskede hårvækst.

Det blev til klinikkerne, CeriX, og hvor hendes kompagnon sygeplejerske Rie Jensen skulle stå for den daglige drift og Cecilie - ja, hun skulle være ansigtet udadtil.

Men det krævede jo så, at hun nu fortalte offentligt om sin PCO, så folk kunne få at vide, at der var behandling mod - blandt andet den uønskede hårvækst.

- Jeg var så bange, jeg sov ikke i dagene op til, og jeg forestillede mig alt det, der kunne gå galt - hvad nu, hvis jeg blev stemplet, hvad hvis det ødelagde min karriere, hvad hvis det påvirkede min familie osv. Heldigvis har jeg en fantastisk kæreste, der har støttet mig hele vejen igennem, så jeg fik modet til at gøre det.

Jeg er så taknemmelig

Og faktisk skete der det lige stik modsatte end alt det, Cecilie Hother havde frygtet - det var ikke sådan, at hun røg ned igennem en lem i gulvet og ud i intetheden.

- Jeg vidste måske nok, at jeg ville blive det, man kalder for en god historie - men jeg havde aldrig forestillet mig, at det skulle blive så stort. Og jeg er så taknemmelig og ydmyg, for jeg får så mange breve og mails fra kvinder fra hele landet, der har bakket mig op og fortalt, hvor meget det har betydet for dem og deres situation, at jeg har haft modet til at stå frem.

Samtidig med, at alt det her skete, opdagede Cecilie Hother også, at hun - stik imod alle odds - var blevet gravid og det endda uden fertilitetshjælp. I dag er hendes lille datter Ellinor ni måneder - og inden længe skal hendes mor igen i gang med at arbejde, hun skal nemlig tilbage på skærmen på TV2. Men i dag føler hun, at hun på alle måder er tilbage i en styrket udgave.

- Jeg har aldrig været mere lykkelig, livet er bare godt - og mit budskab til alle andre, er, at det er så vigtigt, at vi får nedbrudt de mange tabuer, der er omkring den her sygdom, og jeg er faktisk i dag rigtigt stolt over, at jeg har været med til at nedbryde nogle af dem.