Chris MacDonald: Det er ikke lysten, der driver en sund livsstil

Vælg din livsstil ud fra en rationel beslutning - ikke ud fra hvad du har lyst til, mener Chris MacDonald.

De fleste mennesker får ikke pludselig en lyst til en sundere livsstil. Det kræver en bevidst beslutning, hvor man kan se fordele på lang sigt, mener Chris MacDonald. (© dr)

I januar er der mange nye mennesker med sunde nytårsforsæt i fitnesscentrene, men i løbet af foråret mister en stor del motivationen og falder tilbage til deres gamle og mindre sunde livsstil.

Sundhedsekspert Chris MacDonald erkender, at det kan være enormt svært at finde og fastholde motivationen.

- Men jeg tror, at det kan gøre det lidt nemmere for os selv, hvis vi tjekker vores egen attitude og mentale indstilling i forhold til vores forventning til motivation, siger han.

Chris MacDonald

Chris MacDonald er oprindeligt fra USA men har boet i Danmark i mere end et årti. Han er 43 år og er uddannet cand. scient. i Human Fysiologi fra Københavns Universitet.

Du kender ham måske fra et af hans foredrag om sundhed, motivation og trivsel, eller måske har du et set af hans tidligere DR programmer: Chris på Chokoladefabrikken, Chris på Skolebænken eller U-turn.

Lysten til motion kommer ikke dumpende

Jeg har aldrig nogensinde fundet mig selv på sofaen foran Netflix og så pludselig mærket en lyst inde i mig selv til at tage ud og løbe

Chris MacDonald

Han oplever, at mange forventer, at motivation er noget, som bare dukker op som en lyst-følelse ud af det blå.

Eller at mange dropper deres sunde nytårforsæt og livsstilsændringer, hvis de ikke længere lige har lysten til det.

- Men når jeg kigger på min motivation og de ting, som jeg har formået at ændre i mit liv for at få min sundhed på rette spor, så har det sørme ikke været lysten, der har drevet værket. Og det er det stadig ikke. Jeg har aldrig nogensinde fundet mig selv på sofaen foran Netflix og så pludselig mærket en lyst inde i mig selv til at tage ud og løbe, siger Chris MacDonald.

Du bliver belønnet bagefter

For Chris MacDonald er motivation en mental indstilling, der handler om at minde sig selv om, hvorfor det er vigtigt eksempelvis at motionere - og så gøre det, selv om man har mindre lyst til det nogle dage.

- Og den gode nyhed er, at når vi har formået at gøre det, så er der et indbygget naturligt program i os mennesker, der gør, at vi altid får investeringen retur, siger Chris MacDonald.

Om U-turn

Sundhedseksperten Chris MacDonald vil i samarbejde med TrygFondens Center for Aktiv Sundhed (Rigshospitalet) undersøge om livsstilsændringer er effektiv i behandlingen af type 2-diabetes, og om det kan føre til en reduktion eller helt fjerne behovet for diabetes-medicin.

Det sker i et nyt tv-program og et stort forskningsprojekt, som er støttet af TrygFonden.

I tv-programmet følger vi seks personer med type 2-diabetes for at se, om de kan ende med helt at undvære medicin.

U-turn sendes torsdage klokken 20.30 på DR1 og kan også ses på dr.dk/tv.

- Vi kender alle sammen "yes-følelsen", når vi er færdige med at gøre noget vigtigt, som vi ikke havde lyst til. Men nogle gange så tror jeg, at vi forventer, at den der yes-følelse og enorme lyst bare dukker op, før vi er kommet ud af døren. Men sådan er det ikke.

Tænk langsigtet med din fornuft

For Chris MacDonald er det altså i mindre grad lysten og i højere grad selvdisciplin, der skal drive værket, hvis man vil ændre sin livsstil.

For hvis vi udelukkende lader lysten styre os, så vil de fleste mennesker vælge sofaen fremfor løbeturen og slikskålen frem for grøntsagerne.

- Jeg har aldrig mødt et menneske, som er godt kørende, og som ikke har selvdisciplin. De har styr på deres prioriteringer, og de gør rigtig mange ting, som de rent faktisk ikke har lyst til at gøre på den korte bane, men de gør det, fordi det giver pote på den lange bane, siger Chris MacDonald.

Se Chris MacDonalds tre minutter lange peptalk om motivation i forbindelse med livsstilsændringer.

Du kan se Chris MacDonalds forsøg på at motivere en gruppe diabetespatienter til en sundere livsstil i programmet U-turn i aften klokken 20.30 på DR1 og dr.dk/tv.