Chris MacDonald: Hvis du ryger, så stå ved konsekvenserne

Det er et personligt valg, om man vil ryge, men så skal man acceptere konsekvenserne, mener sundhedseksperten.

Sundhedseksperten Chris MacDonald er vært i programmet 'U-turn', hvor det bliver videnskabeligt undersøgt, hvor raske en række diabetespatienter kan blive ved at lægge deres livsstil om. (© dr)

Tobaksrygning er uden sammenligning den mest sygdomsfremkaldende faktor, som det er muligt at forebygge.

Derfor forsøger sundhedseksperten Chris MacDonald at hjælpe to deltagere med at kvitte smøgerne i programmet 'U-turn', hvor en række diabetespatienter bliver hjulpet med at få en sundere livsstil.

- Jeg ved godt, at nogle mennesker siger, at de har en onkel, der røg, indtil han var 98 år uden at have problemer. Og jeg siger ikke, at der ikke findes nogle mennesker, som er blevet heldige. Men de fleste rygere bliver ikke heldige, siger Chris MacDonald.

- Mange mennesker siger: "måske får jeg ikke cancer". Måske, men det vil højest sandsynligt være, fordi du vil dø af hjerte-kar-sygdomme, inden din cancer bliver opdaget. Det er bare så pissefarligt at ryge.

Ville du hoppe ud af et fly uden faldskærm?

Chris MacDonald understreger, at han mener, at det er et personligt valg, om man vil ryge eller ej.

- Men hvis man vælger at gøre det, så skal man også være villig til at stå ved konsekvenserne, siger han.

- Hvis man har lyst til at springe ud af en flyvemaskine uden en faldskærm, fordi man siger, "det er mit liv, og jeg vil nyde turen", jamen så fint nok. Men der er trods alt en konsekvens i afslutningen af den tur.

Du kan se programmet 'U-turn' i aften klokken 20:30 på DR1 og dr.dk/tv.

Facebook
Twitter