Chris MacDonald: Vores krop kan ikke tåle det moderne liv

Vores moderne liv er lige så unaturligt for os, som livet i zoologisk have er for dyr, mener sundhedseksperten.

Vi bliver nødt til at vågne og indse, at vi bliver syge af det stillesiddende liv med dårlig mad, mener Chris MacDonald. (© dr)

Antallet af danskere med livsstilssygdomme er eksploderet de seneste årtier, og hvis vi vil vende udviklingen, så bliver vi nødt til at se på, hvordan det almindelige moderne hverdagsliv påvirker os.

Det mener sundhedseksperten Chris MacDonald, som i øjeblikket er aktuel som vært for tv-programmet U-turn, hvor han hjælper seks personer med type 2-diabetes med at ændre livsstil.

- Jeg synes personligt, at en tur i zoologisk have er en af de bedste måder for os som mennesker til at forstå vores egen situation i dag, siger Chris MacDonald.

Vi er ikke designet til at sidde stille

Når man flytter dyr fra deres naturlige omgivelser til et andet klima og meget mindre plads, så vil det påvirke dyrene.

- Dyrene i zoologisk have er ikke designet til at være i zoologisk have. Og selv om man gøre rigtig meget for at kompensere for, at dyrene ikke længere er på savannen eller i regnskoven, så er de dyr udfordret og bliver oftere syge, siger Chris MacDonald.

På samme måde mener han, at vores moderne liv i dag er blevet unaturligt for vores krop og sind i forhold til de naturlige omgivelser, som mennesker blev skabt til at leve i.

- Vi glemmer nogle gange som mennesker, at vi heller ikke er designet til et liv i en moderne verden, hvor man mere eller mindre ikke har behov for at bevæge sig. Og hvor man kan spise produkter, som er proppet med sukker, fedt og salt i niveauer, som slet ikke findes i naturen.

Vi lever i en 'menneskelig zoo'

Chris MacDonald understreger, at han ikke er fortaler for, at vi slukker for strømmen og begynder at leve som stenaldermennesker igen.

Men han mener, at vi er nødt til at se på, hvordan vi kan skabe en moderne hverdag, som passer bedre til vores krops og sinds behov, så færre vil blive ramt af livsstilssygdomme.

- Vi er nødt til snart at vågne op og se den enorme konsekvens af denne her "menneskelige zoo", som vi har skabt omkring os, siger han.

Du kan se alle afsnit af tv-programmet 'U-turn' på dr.dk/tv, og det næste afsnit i aften på DR1 klokken 20:30.