Derfor ligger du søvnløs i varmen

Man kan simpelthen ikke sove, når det er alt for varmt. Og det har sin forklaring.

(© colourbox)

Lige nu er sommeren over os. Og det er selvfølgelig skønt, at vi endelig kan få luftet sommergevandterne, men vi har vel også alle prøvet at ligge en drønvarm nat og vende og dreje os i sengen. Man kan simpelthen ikke sove, når det er alt for varmt. Og det har sin forklaring.

Når solen bager ned over os, og temperaturen kryber op over de 25-30 grader, så bliver man automatisk mere træt, dvask og ugidelig. Så har man mest af alt lyst til at ligge på en solseng og ikke røre en finger.

Men når det så bliver aften, og man skal sove, så kan kroppen overhovedet ikke finde ro. Det er da paradoksalt.

- Det hænger sammen med vores indbyggede døgnrytme. Om dagen, når det er lyst, så er det ikke noget problem, at kropstemperaturen er høj, for da har vi brug for, at musklerne kan arbejde, og de arbejder bedre ved højere temperaturer, forklarer søvnekspert Poul Jennum, overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

- Men vi har brug for at sænke kropstemperaturen om aftenen og natten, hvor det er mørkt, for at spare på energien i de timer, hvor vi ikke skal søge føde.

Hvis temperaturen er for høj, så tror kroppen simpelthen, at det stadig er dag, og så har den svært ved at finde ro.

Det sparer på energienKroppen har to måder at sænke temperaturen på: Gennem sved og gennem en øget blodgennemstrømning tæt på huden, så blodet bliver kølet af.

- Men hvis temperaturen omkring kroppen er for høj, så kan vi ikke afgive varme ved at stråle den ud fra kroppen, så er der kun én temperaturregulerende mekanisme, vi kan tage i brug, og det er sved. Men at svede kræver rigtig meget energi, og så længe den bruger krudt på at bringe temperaturen ned, kan kroppen ikke slappe af og falde til ro, forklarer Poul Jennum.

Normaltemperaturen for et menneske er cirka 36,8 grader om dagen, og vi har brug for at sænke den cirka 0,8 grader om natten for at få den optimale energibesparende effekt.

Når det så bliver morgen, så stiger kroppens temperatur igen til cirka 36,8 grader, fordi så har vi brug for at få gang i musklerne igen. Og de har brug for højere temperaturer for at komme i gang.

En følsom mekanismeKroppen er i det hele taget en meget følsom maskine, der ikke tåler store temperatur-udsving, så det er ikke underligt, at en ferierejse på et varmt sted eller et par tropenætter herhjemme sætter den ud af spillet.

- Hvis kropstemperaturen falder til 34 grader, så er der en række organer, der slet ikke fungerer, som de skal. Og hvis den kommer helt ned på 30 grader, så sætter de helt ud. Hvis man derimod har feber og kropstemperaturen kommer helt op på 40 grader, så er man meget, meget syg, siger Poul Jennum.

- Vores krop arbejder allerbedst, hvis temperaturen i miljøet omkring os er omkring 20-25 grader. Så man kan vænne sig til noget andet, hvis man fx bor et varmt sted eller er på ferie et varmt sted.

Poul Jennum har ikke det gyldne råd, der giver dig tornerose-søvn på en tropenat:

- Men sæt dig udenfor og kig på stjernehimlen. Eller læg dig med tilpas tyndt og køligt sengetøj og luk vinduerne op. Så er der ikke meget andet at gøre. Jo, nyd at det er sommer i Danmark!

Han anbefaler ikke umiddelbart at tage et koldt bad lige inden sengetid. Det kan måske nok virke temperatursænkende på den korte bane, men kan til gengæld også efterfølgende sætte ekstra skub i blodgennemstrømningen, og så er man lige vidt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter