Derfor lugter vores sved meget forskelligt

Læs professor Bente Klarlunds svar på en række spørgsmål om sved.

Vores størrelse, køn, gener og meget andet er med til at afgøre, hvor meget vi sveder. (© Getty Images)

Alle mennesker sveder, men nogen sveder sygeligt meget, mens andres sved lugter mere.

I aften handler Sundhedsmagasinet på DR1 om sved, og i den anledning har professor på Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet Bente Klarlund sagt ja til at svare på en række spørgsmål om sved.

Hvorfor sveder vi?

Vi sveder, fordi det er den måde, hvorpå vi kan holde vores kropstemperatur kølig. Hvis ikke man kunne svede, så ville man ikke kunne overleve. Det er utrolig vigtig, at man kan svede, fordi det er den måde, vi holder vores kropstemperatur normal.

Lad os nu sige, at man er ude og er fysisk aktiv, så vil kroppen blive rigtig varm. Og hvis man ikke samtidig kunne nedkøle kroppen, så ville man blive overophedet og få et hedeslag.

Hvorfor lugter sved?

Sved lugter ikke. Sved er bare vand og en lille smule salt og så nogle proteiner. Og de her proteiner kan så reagerer med kroppens bakterier, og så er det, at der udskilles noget lugt.

Og det er især de svedkirtler, der sidder i armhulerne, som giver det, vi kalder svedlugt. Og da bakterierne, der sidder på vores krop, er forskellige, så vil vi også lugte forskelligt, når vi sveder.

Kan man svede affaldsstoffer ud?

Det er noget pjat, at vi snakker så meget om affaldsstoffer. Vores krop er ikke sådan en affaldstank, som skal tømmes engang imellem. Når vi sveder, så sveder vi primært vand, salt og nogle proteiner.

Kroppen omsætter en masse af vores stoffer. Det gør både leveren og nyreren, og hele vores stofskifte omsætter stoffer, så de bliver brugbare. Og dem, vi ikke skal bruge, dem udskiller vi med urinen og afføringen.

Kan man tabe sig af at svede?

Hvis man vil forbrænde kalorier, så skal man bruge muskelaktivitet ved at være fysisk aktiv. Og det nytter ikke noget at tage tre ekstra trøjer på, så man sveder mere, når man er fysisk aktiv. Det forbrænder man altså ikke mere ved.

Men det er en af de mest sejlivede myter. Selv topeliteidrætsfolk kan finde på at tage en masse tøj på og træne for at svede rigtig meget med henblik på at tabe sig, men det er altså galimatias.

Hvorfor er det forskelligt, hvor meget vi sveder?

Det er noget, der ligger i vores gener.

Og samtidig sveder man også mere, hvis man er stor. Rundt regnet kan man sige, at hvis en mand på 100 kg løber et marathon, så sveder han dobbelt så meget som en mand på 50 kg.

Og så sveder mænd mere end kvinder. Det er simpelthen, fordi kvinder har mindre væske end mænd, og de skal nok holde lidt på væsken.

Sveder man mere, hvis man er i god form?

Når man træner, så bliver man tilvænnet af træning. En af måderne at blive tilvænnet træning er, at man får bedre kondition, men man bliver også bedre til at svede.

Man udvikler simpelthen flere svedkirtler. Så man kan godt sige, at veltrænede personer sveder mere.

Hvornår er der tale om en unormal svedproduktion?

Der er nogle mennesker, der lider af det, der hedder hyperhidrose, hvor man kan svede 4-5 gange så meget, som raske mennesker gør. Og der kan altså være behov for behandling.

Men der er meget stor individuel variation på, hvor meget vi sveder. Og der er også mennesker, som reagerer unormalt på en normal svedproduktion, fordi de kan have svært ved at acceptere sved.

Så det er rigtig vigtigt, at hvis der er mistanke om hyperhidrose, at der kommer en læge ind over, for der er behandlingsmuligheder.

Hvad er problemet med unormal svedproduktion?

Hvis man har en unormal svedproduktion (hyperhidrose), så kan man svede konstant og har måske ikke lyst til at give folk hånden, og man tager måske hele tiden en frisk jakke på, for man kan jo ikke hele tiden gå i bad.

Og man føler sig simpelthen ikke godt tilpas socialt, og det kan føre til social isolation, og det kan ligefrem gå ud over ens sociale relationer, og om man er i stand til at passe et job.

Du kan se programmet om sved i Sundhedsmagasinet på DR1 i aften klokken 21:55 og derefter på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter