Derfor lyver vi om vores alder

Morten Sabroe, Sys Bjerre og Maiken Wexø er blandt de mange, der har løjet om deres alder.

Forfatter Morten Sabroe er en af de danskere, der går til bekendelse om at have løjet om sin alder i tv-programmet 'Den bedste alder'. (© dr)

I gamle dage var der ingen mennesker, der løj om deres alder. Men det har ændret sig markant over de seneste 100 år.

I dag har mange folk på et eller andet tidspunkt fortalt en lille hvid løgn om deres alder.

Det indrømmer blandt andre Morten Sabroe, Sys Bjerre og Maiken Wexø i dette videoklip fra tv-programmet ’Den bedste alder':

Hvorfor lyver vi?

Men hvorfor er det, at vi ikke tidligere løj om vores alder, og nu i stigende grad er begyndt at gøre det?

Det er der flere forklaringer på ifølge Anne Leonora Blaakilde, der er forskningslektor på Institut for Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet og blandt andet har skrevet bøgerne ’Den store fortælling om alderdommen’ og ’Livet skal leves – forlæns, baglæns og sidelæns’.

- For det første kendte de fleste ikke sit fødselsår i gamle dage, og man talte derfor ikke sine år. Man var bare ung eller gammel og havde ikke nogen ”numerisk alder”. Og sådan er det stadigvæk for en del af befolkningen i nogle lande i dag, siger Anne Leonora Blaakilde.

Rettigheder er bestemt af alder

I 1891 fik vi den første aldersbestemte lov i Danmark, og siden da er der kommet et hav af love, hvor ens rettigheder er påvirket væsentligt af ens alder, som står tydeligt i vores CPR-nummer, der blev indført i 1968.

- Nu har man en grund til at lyve sig yngre og ældre, hvis man er for gammel til at få ungdomsrabat eller for ung til at købe cigaretter eller komme ind på en natklub, siger Anne Leonora Blaakilde.

Men det er bestemt ikke kun love, der gør at, vi lyver om vores alder. Vi gør det også af forfængelighed.

Vi flygter fra alder og lyver os yngre

Anne Leonora Blaakilde mener, at når vi lyver os yngre på grund af forfængelighed, så skyldes det, at vi har svært ved at acceptere at svækkelse er en del af alderdom.

- Vi har stadigvæk en meget negativ opfattelse af alderdom, fordi vi bryder os ikke om svækkelse. Så vi forsøger at holde alderdommen væk fra livet så længe som muligt og forsøger nogle gange at lyve os yngre, end vi er, siger Anne Leonora Blaakilde.

Tidligere var der en forventning om, at velfærdsstaten tog sig af de svækkede ældre.

- Men de seneste 20 år har der været meget fokus på, at man ikke behøver at være svækket, fordi man er ældre. Pensionsalderen bliver sat op, og der er fokus på ældrefitness og sund aldring, så vi kan klare os selv længere. Men det har måske også været med til at øge vores frygt for at blive svækkede, siger Anne Leonora Blaakilde.