Det gør mest ondt, at jeg har svært ved at kende min søn

Mette Seile lider af noget så sjældent som ansigtsblindhed.

(© DR)

Du har helt sikkert prøvet det: At stå over for en person, der hilser og siger ”hej”, som om I kender hinanden. Men du kan simpelthen ikke komme i tanker om, hvem pokker det er.

Sådan er det stort set altid for Mette Seile, der er ansigtsblind.

- Jeg har haft det sådan hele mit liv, lige siden jeg var barn. Og det var et kæmpe problem i min skoletid.

- Nogle gange gik jeg ind i den forkerte klasse og satte mig, og jeg opdagede ikke, at jeg var gået forkert, førend læreren spurgte mig: ”Hvad laver du her? Du skal ind ved siden af”.

Så Mette Seile lærte sig selv nogle teknikker med at genkende klassekammeraterne på deres briller, deres frisurer eller deres tøj. Og koblede dem til de pladser i klasselokalet, hvor de sad.

- Så det var et helvede for mig, når læreren fik den fikse ide, at vi skulle bytte pladser. Så var det lige som at begynde helt forfra.

Folk troede, jeg var arrogant

Mette Seile medvirker i programmet ”Gennemsnitlig Krop” på DR3, der torsdag aften netop handler om ansigtet.

Hendes lidelse blev opdaget for et par år siden.

- Og det var faktisk en lettelse, for pludselig gav det hele bare så god mening. Jeg har jo altid fået at vide, at jeg var arrogant, fordi jeg ikke ville hilse på folk på gaden. Selv når nogen kommer helt hen og taler til mig, så reagerer jeg ikke.

- Og pludselig fandt jeg ud af hvorfor.

Kan ikke genkende sin egen søn

Så Mette Seile har efterhånden fundet sig til rette med sin lidelse. Eneste tidspunkt, hvor det rigtig piner hende, er ved tanken om, at hun har svært ved at genkende sin egen søn.

- Jeg har billeder af mine børn hængende på væggen, og min datter kan jeg altid genkende, for hun ligner mig på en prik.

- Men hvis nogen tog et billede af en dreng, der ligner min søn og gav ham det samme tøj på, så ville jeg formentlig ikke opdage det. Og det gør ondt at tænke på.

Han blev væk i Disney World

Som alle andre forældre har hun gennem børnenes opvækst oplevet, at de er blevet væk for hende. Til forskel fra andre, har det jo så været ekstra svært for hende at finde dem igen.

- Min søn er ofte blevet væk fra mig i Bilka, og i virkeligheden var han måske slet ikke blevet væk, det var bare mig, der ikke kunne genkende ham.

- Han er også blevet væk fra mig i Disney World i USA. Jeg var fuldstændig desperat, for der var så mange små drenge, og jeg kunne slet ikke genkende, hvilken en af dem, der var min. Så jeg råbte og skreg hans navn i et væk, og heldigvis hørte jeg så på et tidspunkt en, der svarede ”mor”.

Så når familien er på tur, så er de lette at genkende, selv på lang afstand.

- Det er os, der hvert femte minut stopper op og siger: ”Hvor er den ene og hvor er den anden” og de hver især svarer højt og tydeligt: ”her”. Så går vi videre og fem minutter efter gentager vi, så vi er sikre på, at alle er med.

Hun tager det med et smil

Mette Seile har valgt at se på de positive sider af sin lidelse. Fordi hun netop forbinder folk med deres tøj, briller, frisurer osv, så er hun super god til at finde vej, så længe folk bliver, hvor de er.

- Når vi er ude og se fodbold, så kan jeg på ingen tid finde tilbage til vores pladser på tribunen, for jeg har netop lagt mærke til, at vi stod ved siden af en gut med en blå prik på trøjen og en pige med grønne briller. Det kan andre ikke.

- Og hver morgen vågner jeg op og er næsten nyforelsket i min kæreste.

Hun arbejder i dag som personalekonsulent i et vikar-bureau og er ikke i sit daglige arbejde voldsomt generet af, at hun er ansigtsblind.

DR sætter i de kommende uger fokus på kroppen i alle afskygninger. Vi vil gerne se din krop, for at vise hvor forskelligt vi ser ud. Læg et billede på Instagram med emneordet #drminkrop. Du skal være fyldt 18 år, og hvis du viser hele kroppen skal du have undertøj på. Men det kan også være detaljer fra din krop, du sætter særlig pris på. Og skriv gerne en tekst til. Læs nærmere om vilkårene her.