Det kan du drikke, hvis du vil præstere optimalt til maraton

Rødbeder, koffein eller bare vand? Få gode råd til præstationsfremmende drikke til dit maraton.

Hvad kan få mig til at præstere maksimalt under Copenhagen Marathon? Eksperten giver gode råd. (© Colourbox)

Er der noget en maratonløber kan drikke, hvis han/hun gerne vil præstere lidt mere, når det går løs i Københavns gader på søndag?

På den gode og helt lovlige facon, selvfølgelig?

Der har været skrevet meget om at rødbedesaft igennem de senere år, og at det skulle være løbernes nye lovlige præstationsfremmende drug.

Men ifølge Lasse Kristian Suhr, der er lektor, cand. scient. i human fysiologi på Professionshøjskolen Metropol, så er der ikke evidens for at love for meget:

- Det er rigtigt, at der i teorien er belæg for at sige, at rødbedernes rige indhold af nitrat skulle bevirke, at blodårerne udvider sig, og dermed kan der komme mere ilt til musklerne.

Men det holder ikke i praksis, mener han.

Drik koffein i stedet

Ifølge Lasse Kristian Suhr, så er koffein til gengæld et udmærket præstationsfremmende middel:

- Man kan drikke koffein svarende til dét, der er i to kopper kaffe. Man kan både drikke det som kaffe eller i en energi/sports drik.

- Er man vant til at drikke kaffe, så oplever man ikke den samme effekt, som hvis man kun drikker det til lejligheden. Hvis man således vil bruge det som præstationsfremmende middel, skal man derfor trappe ned på sit koffeinindtag i ugerne op til konkurrencen for at opnå en bedre effekt i løbet.

Koffein før - og undervejs

Koffein hæmmer ifølge Lasse K. Suhr de receptorer i hjernen, der gør dig sløv – den giver dig lige et ekstra skud energi til at være mere :

- Er man vant til at drikke kaffe før et løb, så betyder det dog ikke, at så skal man drikke endnu mere for at få en effekt,. Så får man bare dårlig mave.

- Men drik din kaffe på løbsdagen, hvis du plejer at gøre det. Svarende til 3-6 mg. koffein pr. kilo kropsvægt – én time før løbet. Og for at holde effekten ved lige i løbet, så kan du indtage koffein undervejs – fx i en gel eller drik. Man skal indtage samme koncentration ca. to timer inde i løbet.

- Men man skal være trænet i at bruge koffein som tilskud i forbindelse med træning. Så brug det kun, hvis du er vant til at gøre det. Hvis du aldrig har prøvet det før, så lad være med at gøre det nu. Det kan let gøre større skade end gavn, pga. problemer med maven især.

Pas på sukker undervejs

Hvis man ikke kan lide kaffe, så kan man få koffein fra en række forskellige sportsprodukter:

- Problemet med mange af disse produkter er dog, at de også kan indeholde meget sukker, så hvis man ikke samtidig sørger for at få meget vand, så risikerer man at få en for høj koncentration af sukker i maven, og det er ikke godt. Så risikerer man at få dét, der kaldes for løbermave, det vil sige at maven gør ondt, og så skal man på wc eller kaste op.

Få noget at spise

Efter løbet er det godt at indtage energi, spis et æble eller en banan, når du er kommet over målstregen – og så sørg for at få mad, frokost fx, relativt hurtigt efter hvor du kan spise hvad du vil.

- Iøvrigt er det er en skrøne, at man efter et løb kan tåle mere alkohol, det er der ganske enkelt ikke belæg for.

Facebook
Twitter