Det nyeste inden for wellness: Bliv nusset af en professionel

P1 Eksistens har set nærmere på fænomenet ’cuddling’, som nu er kommet til Danmark.

'Aftenshowet's vært Mikkel Fønsby ligger i ske med og bliver nusset af Lucy Vittrup. (© dr)

Hvis ikke man bliver berørt, krammet, nusset eller aet af andre mennesker, så kan man over tid blive nedtrykt, trist og deprimeret.

Og har man ikke kæreste, familie eller venner, der kan give tilstrækkeligt med kram og anden fysisk omsorg, så kan man nu få hjælp af professionelle.

I januar åbnede Danmarks første professionelle sted, der tilbyder såkaldt 'cuddling' til 800 kroner i timen.

HØR PROGRAMMET

Eksistens på P1 har sat fokus på fænomenet cuddling og fysisk berøring.

Du kan høre hele udsendelsen via dette link.

På almindelig dansk betyder det, at man betaler for at blive krammet og nusset af en uddannet person helt uden nøgenhed eller seksuelle undertoner.

Se DR-vært blive nusset af professionel

Når vi bliver berørt fysisk og får omsorg, så udløser kroppen hormonet oxytocin, som giver velvære og har betydning for vores evne til at skabe tillid og empati ifølge Lucy Vittrup, der står bag Erogy Life Cuddling.

- Oxytocin bliver også udløst ved den langvarige øjenkontakt, dans og andre ting. Men fysisk kontakt er en af de nemme og åbenlyse måder, siger Lucy Vittrup.

Når der opstår ydelser, hvor man kan betale sig fra at blive berørt, så tyder det på, at vi har brug for et rum, hvor der er nogle faste spilleregler omkring at blive berørt.

Frej Prahl, psykolog og parterapeut

Hun synes ikke, at 'cuddling' adskiller sig meget fra, når vi nyder at få vasket hår af en frisør, går til wellness-massage eller fodterapi.

Lucy Vittrup har tidligere vist 'Aftenshowet's vært Mikkel Fønsby, hvordan 'cuddling' foregår, og det kan du se en video af i denne artikel.

Journalist: Cuddling føles både absurd og rart

Berlingskes journalist Maise Njor er en anden, der har prøvet 'cuddling'.

- På forhånd var jeg rimelig skeptisk, fordi en ting er, at man godt kan lide at nusse og kramme, men jeg syntes, at det lød rimelig klamt at gøre det med en vildt fremmed, siger hun.

- Det er jo absurd, at man ligger i ske med en, som man har mødt for 20 minutter siden. Men når det er sagt, så var det utroligt rart, hvis man ellers kan lukke af for, at det er mærkeligt og akavet, siger Maise Njor.

Psykolog: Stigende fokus på berøring

Frej Prahl er psykolog og parterapeut på Center for Familieudvikling, og han fortæller, at vi mennesker altid har haft brug for berøring.

- Men i løbet af de seneste 60 år er vi blevet mere frie til at få lov til at være åbne om det og at tage det alvorligt at få tilfredsstillet vores behov for berøring, siger Frej Prahl.

- Når der opstår ydelser, hvor man kan betale sig fra at blive berørt, så tyder det på, at vi har brug for et rum, hvor der er nogle faste spilleregler omkring at blive berørt. For berøring mellem mennesker er ikke så enkelt, for der ligger en henvendelse i berøringen, hvor vi kan være meget sårbare, hvis vi bliver afvist, siger Frej Prahl.

Du kan høre hele radioprogrammet P1 Eksistens om 'cuddling' og fysisk berøring via dette link.

Hvad ville du sige til at blive krammet, nusset og aet af en fremmed, som fik penge for at gøre det? Fænomenet hedder 'cuddling' og er kommet til Danmark.

Opslået af DR Nyheder på 23. marts 2016